wtorek, 18 września 2012

Zdrowe pomidorowe bułki (oj pięknie pachną).



Dzisiaj rano wstałam i od razu pomyślałam że mam wielką ochotę na pieczywo. Dlatego też upiekłam jedne z moich ulubionych- bułki z suszonymi pomidorami i oregano. Kiedy je pieczemy zapach pieczywa rozchodzi się po całym domu . Przepis uda się każdemu, jedyna trudnośc polega na zmiksowaniu składników i czekaniu aż ciasto wyrośnie. Bułki mają chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie, aromatyczne. Mają piękny pomidorowy kolor. Świetnie się nadają do serów. Ja uwielbiam je jeść z mozarellą i pesto. Prawde mówiąc nie umywają się do kupnego pieczywa, odkąd robie je w domu kupne wypieki mi nie smakują. 

250 g mąki pszennej
250 g mąki pełnoziarnistej
20 g otrębów żytnich (można pominąć lub zastąpić innymi)
170 ml wody
170 ml mleka
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
10 g drożdży świeżych
łyżeczka oregano
parę pomidorów suszonych z zalewy

1. Robimy rozczyn z drożdży: w mleku rozpuszczamy drożdże, dosypujemy cukier, odstawiamy na 15 minut.
2. Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto (zwykłym mikserem). 
3. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 h).
4. Formujemy bułeczki,  układamy na opruszonej mąką folii, ponownie odstawiamy żeby urosły pod przykryciem na 30 minut.
5. Smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.





20 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować !!! A polecasz jakieś pomidory suszone? Jakąś firmę?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc używałam różnych firm, smakują mi te z firmy Ole i LaRossa bo są trochę bardziej miękkie od pozostałych, kiedy mam czasu wole jednak zrobic je sama. Przygotowanie suszonych pomidorow w domu jest bardzo proste :) Koniecznie wyprobuj te buleczki bo są swietne, zawieraja duzo blonnika i zapewniaja sytosc na baardzo długo. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. piękny kosyczek pełen bułeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koszyczek już nie jest tak pełen bo trudno się oprzeć ciepłym bułeczkom :)

      Usuń
  3. Ago, masz bardzo ładnego bloga:)
    Ps: Uwielbiam dechy.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie zapachy w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj w mojej do teraz roznosi sie zapach bułeczek! szczególnie w okresie jesienno- zimowym takie zapachy dobrze robią :)

      Usuń
  5. Narobiłam suszonych pomidorów - teraz czas na bułeczki z nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłoby się taką bułeczkę w przerwie obiadowej jeszcze maczaną w oliwce(jak w Prowansji)

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdybyś wysłała mi takie kurierem, to dalej były by chrupiące ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli kurier szybki jak hamsin to myślę,że tak :)

      Usuń
  8. Sam opis buleczek jest zniewalajacy!
    Chrupiaca skorka i miekkie wnetrze.. mniammm :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ah opis to tylko niedoskonała próba ujęcia w słowa ich wspaniałości :)

      Usuń