niedziela, 30 września 2012

Dietetyczny, faszerowany, aromatyczny pstrąg.



Dzisiejszy przepis to nasz dzisiejszy obiad. Pstrąg faszerowany ziołami i cytryną. Taki obiad jest prosty, zdrowy i nie wymaga dużego wkładu pracy. Jeżeli chodzi o ryby to jestem zwolenniczką podawania ich zgodnie z zasadą "mniej znaczy więcej". 

2 pstrągi
pęczek natki pietruszki
cytryna
sól i pieprz świeżo zmielona
parę ząbków czosnku

1. Pstrąga myjemy dokładnie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na pół h do lodówki. 
2. Faszerujemy pstrągi natką, cytryną i czosnkiem. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 




7 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia...
    aj, ale mi narobiłaś apetytu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, ja dodatkowo dodaję gałązkę tymianku i parę płatków masła do środka.
    Zdjęcia bardzo apetyczne. Przy okazji - piekarnik w jakim trybie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Piekę z termoobiegiem, ale obserwuje rybe i ewentualnie pod koniec wyłączam :)

      Usuń
  3. Cudny, uwielbiam takie szybkie i zdrowe potrawy :)

    OdpowiedzUsuń