sobota, 15 września 2012

Najlepsze ciasto śliwkowo- migdałowe!


Proponuję wam super prosty przepis na pyszne, lekkie ciasto śliwkowo- migdałowe. Gwarantuję że zrobienie go nie zajmie wam dłuzej niż 5 minut. Jest delikatne, trochę cytrynowe. Mocno wyczuwalne migdały sprawiają że zyskuje na smaku. Ja uwielbiam jeść takie ciasta na śniadanie z kawą!
Jest to ciasto, które zawsze się udaje dlatego warto spróbować, dopóki mamy sezon na śliwki :). 

Przepis:
50 g zmielonych migdałów
170 g miękkiego masła
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g cukru
3 jajka
sok z jednej cytryny i starta skórka z połówki
500 g śliwek pokrojone na połówki
trochę cukru pudru na wierzch

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Do miski wsypujemy mąkę, migdały, proszek do pieczenia, cukier, sok z cytryny i skórkę, miękkie masło i jajka. Miksujemy na jednolitą masę przez 2 minuty.
3. Wylewamy połowę masy do tortownicy, wtykamy połowę śliwek, dolewamy reszte ciasta i układamy śliwki.
4. Pieczemy przez 50-60 minut, do suchego patyczka. 





14 komentarzy:

  1. Urzekają mnie te zdjęcia. Uśmiech i nocne pieczenie, ma to swoją magię. :) Nie wątpię w smak tego ciasta, ani trochę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Uwielbiam piec i gotować w nocy :) no i je się też najlepiej wieczorem ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. u mnie jest wersja mini z polowy skladnikow z przepisu, normalne propocje dadzą pełno wymiarową tortownice :)

      Usuń
  3. Bardzo ładnie tu u Ciebie :) I śliczne zdjęcia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam na śniadanie jeść ciasto z kawą.. I choć wiem, że to niezbyt zdrowe, to zazwyczaj macham na to ręką. Twoje ciasto pewnie smakuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam niezdrowe... Takie płatki nafaszerowane cukrem też nie są zdrowe, a ludzie je jedzą na potęgę :) przynajmniej wiadomo z czego taki wypiek się składa :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. musiało być przepyszne... z takim zestawieniem składników? nie ma innej opcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt nie narzekał, ofiar nie było, za to były pełne zadowolone brzuchy ^^

      Usuń
  6. Bardzo piękne ciasto ; )
    Podoba mi się klimat, zdjęcia. Cudowny pomysł ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj Aga,

    aż mi ślinka pociekła... chyba je wypróbuję, tylko nie wiem, kiedy :)))
    ale dam znać, jak smakowało :)))

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Mausi,

    Wypróbuj koniecznie, warto póki jest sezon na śliwki. Pamiętaj tylko że moje proporcje są na malutką tortownice, jeżeli chcesz upiec w standardowej to podwój proporcje.

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń