sobota, 15 września 2012
Najlepsze ciasto śliwkowo- migdałowe!
Proponuję wam super prosty przepis na pyszne, lekkie ciasto śliwkowo- migdałowe. Gwarantuję że zrobienie go nie zajmie wam dłuzej niż 5 minut. Jest delikatne, trochę cytrynowe. Mocno wyczuwalne migdały sprawiają że zyskuje na smaku. Ja uwielbiam jeść takie ciasta na śniadanie z kawą!
Jest to ciasto, które zawsze się udaje dlatego warto spróbować, dopóki mamy sezon na śliwki :).
Przepis:
50 g zmielonych migdałów
170 g miękkiego masła
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g cukru
3 jajka
sok z jednej cytryny i starta skórka z połówki
500 g śliwek pokrojone na połówki
trochę cukru pudru na wierzch
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Do miski wsypujemy mąkę, migdały, proszek do pieczenia, cukier, sok z cytryny i skórkę, miękkie masło i jajka. Miksujemy na jednolitą masę przez 2 minuty.
3. Wylewamy połowę masy do tortownicy, wtykamy połowę śliwek, dolewamy reszte ciasta i układamy śliwki.
4. Pieczemy przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Urzekają mnie te zdjęcia. Uśmiech i nocne pieczenie, ma to swoją magię. :) Nie wątpię w smak tego ciasta, ani trochę.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Uwielbiam piec i gotować w nocy :) no i je się też najlepiej wieczorem ;)
UsuńFajne i szybkie mini ciasto :).
OdpowiedzUsuńu mnie jest wersja mini z polowy skladnikow z przepisu, normalne propocje dadzą pełno wymiarową tortownice :)
UsuńBardzo ładnie tu u Ciebie :) I śliczne zdjęcia ! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńJa też uwielbiam na śniadanie jeść ciasto z kawą.. I choć wiem, że to niezbyt zdrowe, to zazwyczaj macham na to ręką. Twoje ciasto pewnie smakuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńOj tam niezdrowe... Takie płatki nafaszerowane cukrem też nie są zdrowe, a ludzie je jedzą na potęgę :) przynajmniej wiadomo z czego taki wypiek się składa :)
UsuńPozdrawiam :)
musiało być przepyszne... z takim zestawieniem składników? nie ma innej opcji
OdpowiedzUsuńNikt nie narzekał, ofiar nie było, za to były pełne zadowolone brzuchy ^^
UsuńBardzo piękne ciasto ; )
OdpowiedzUsuńPodoba mi się klimat, zdjęcia. Cudowny pomysł ; )
Dzięki piękne Weroniko <3
Usuńwitaj Aga,
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła... chyba je wypróbuję, tylko nie wiem, kiedy :)))
ale dam znać, jak smakowało :)))
pozdrawiam ciepło
Witaj Mausi,
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, warto póki jest sezon na śliwki. Pamiętaj tylko że moje proporcje są na malutką tortownice, jeżeli chcesz upiec w standardowej to podwój proporcje.
pozdrawiam serdecznie :)