Mrożona kawa na chrupiącym spodzie. Coś dla miłośników kawy, ale nie tylko. Jest pyszna, kremowa i lekka. Idealnie się nadaje na letni deser w ciepłe dni. Deser szybki i prosty, a efekt świetny. W dodatku można przechowywać ją w zamrażarce jak lody, i wtedy kiedy zaskoczą nas goście lub nachodzi nas ochota- wyjąć kawałek.
Tarta:
200 g mąki
125 g masła
szczypta soli
50 g cukru
Masa:
400 ml śmietany 30 %
2,5 tabliczki czekolady (ja użyłam białej ale można użyć mlecznej)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
trochę gorącej wody
1. Robimy spód do tarty: do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy posiekane masło. Ugniatamy kruszonkę, wykładamy spodem tartę posmarowaną masłem.
2. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
3. Pieczemy przez 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
4. Masa: ubijamy kremówkę, dodajemy rozpuszczoną ostudzoną czekoladę i kawę rozpuszczoną w wodzie. Wylewamy na tartę. Mrozimy minimum 3 h.
pomysł świetny - dla mnie kawa to podstawa i żyć bez niej nie umiem
OdpowiedzUsuńto tak samo jak ja :) smakuje super na sniadanie wlasnie z kawą ;)
UsuńJa się podpisuję pod powyższym komentarzem. :)
OdpowiedzUsuńNo ba, kto by kwestionował kawę jako motor postępu! :)
UsuńBardzo fajne.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ^^
UsuńTarta pychotka! :-) Sama niedawno robiłam bardzo podobną, więc wiem co mówię:-)
OdpowiedzUsuńWidziałam, widziałam, torcik mocca :)
UsuńTarta idealna dla mnie, zdecydowanie moje smaczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, pozdrawiam :)
Dzięki! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
uwielbiam kawę :) a taka jej wersja niesamowicie przypada mi do gustu!
OdpowiedzUsuńBoska i jedwabisto kawowa jest ta tarta, naprawdę daje czadu jak się kawę lubi tudzież za kawą przepada :)
UsuńSuper tarta! To moje smaki:)
OdpowiedzUsuń<3 Wiadomo, każda kobieta czynu potrzebuje kawy ;)
UsuńKremówka i kawa= połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńTo prawda kawa i śmietana zawsze idą ze sobą w parze ;)
Usuń