Co tu dużo mówić. Bułeczki są leciutkie jak puch, pięknie pachną, rozpływają się w ustach. Uwielbiamy jeść je z twarożkiem i miodem, ale świetnie smakują też z jajkami, serami, wędlinami. Są super proste i pyszne. Spróbujcie.
Składniki na 10 bułeczek:
400 g mąki
10 g drożdzy
łyżeczka soli
150 g jogurtu naturalnego
duże jajko
50 g masła
100 ml mleka
1. Wszystkie składniki zmiksować mikserem lub wyrobić ręką.
2. Odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.
3. Formujemy bułeczki. Odstawiamy na 30 minut żeby urosły, smarujemy mlekiem.
4. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Oj, chciałabym, żeby ktoś podał mi takie pyszne bułeczki do łóżka :)
OdpowiedzUsuńI tę opcję podzielam, z całego serca uważam, że zasługujemy na takie pyszne bułeczki do łóżka!
UsuńChętnie ukradłabym jedną taką świeżutką bułkę na śniadanie :) Uwielbiam bułeczki jogurtowe o lekko słodkawym posmaku jeść na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie! Bułkowa kleptomania to pociągająca kariera ;)
UsuńJak widać na załączonym obrazku:) Wyglądają rewelacyjnie. Takie jeszcze ciepłe z piekarnika z pyszną kawą stanowiłyby idealny duet!
OdpowiedzUsuńKawa zdecydowanie idzie z nimi w parze ^^ Od razu wiadomo po co jest piekarnik! :)
Usuńzachęcające zdjęcie, w dodatku ten opis... wiesz, że nie zostawiasz nam wyboru, prawda?
OdpowiedzUsuń:) oj wiem ! skoro ja jako średnio utalentowany facet potrafie przygotowac te bulki w pare minut to wy tez musicie sprobowac! :)
Usuńwyglądają cudownie, zjadłabym na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTrzeba zakasać więc rękawy lub sztuką sugestii zaproponować komuś takowe zakasanie rękawów ;)
UsuńHmmm już czuję ich zapach w nosie!! Takie bułeczki to czysta rozpusta!
OdpowiedzUsuńNo i człowiek zasługuje na odrobinę rozpusty! :)
Usuńpyszne są na pewno, a do tego jeśli proste to chyba muszę je upiec!:)
OdpowiedzUsuńI podpisuję się pod sentencją "muszę je upiec" :)
Usuńcudne bułeczki i cudna jesteś Ty:)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo mi miło słyszeć ciepłe słowa :)
UsuńPozdrawiam!
piękny tatuaż :-)
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
UsuńNaprawdę wyglądają cudownie, a mnie tak w brzuchu burczy, szkoda, że nie mam takie bułeczki...
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie. Nic innego jak wziąć się do roboty.
OdpowiedzUsuńi tak się zaczyna kariera piekarska :) ale fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńwitaj Aga,
OdpowiedzUsuńno muszę wypróbować w końcu któryś z Twoich przepisów; Mama zachwalała - zresztą niepotrzebnie, bo i proste przepisy i zdjęcia mówią same za siebie... zacznę od tych bułeczek :) pozdrawiam i do zobaczenia
Te bułeczki są wyjątkowo pyszne, rozpływają się w ustach, kiedy je piekę to 10 sztuk znika błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńhej!
OdpowiedzUsuńjakiej mąki używasz do pieczenia jogurtowych bułeczek i tych z pomidorami, ostatnio popularna jest mąka chlebowa albo razowa.
pzdr :)
Najlepsze! Wyjęte z piekarnika i już żadnej nie ma! Dziękuję za przepis! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze smakowało :) Pozdrawiam cieplo Aga
Usuńdrożdże świeże czy instant?
OdpowiedzUsuń