wtorek, 25 września 2012

Najlepsze i najprostsze jogurtowe bułeczki?



Co tu dużo mówić. Bułeczki są leciutkie jak puch, pięknie pachną, rozpływają się w ustach. Uwielbiamy jeść je z twarożkiem i miodem, ale świetnie smakują też z jajkami, serami, wędlinami. Są super proste i pyszne. Spróbujcie. 

Składniki na 10 bułeczek:
400 g mąki
10 g drożdzy
łyżeczka soli
150 g jogurtu naturalnego
duże jajko
50 g masła
100 ml mleka

1. Wszystkie składniki zmiksować mikserem lub wyrobić ręką. 
2. Odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.
3. Formujemy bułeczki. Odstawiamy na 30 minut żeby urosły, smarujemy mlekiem.
4. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.




27 komentarzy:

  1. Oj, chciałabym, żeby ktoś podał mi takie pyszne bułeczki do łóżka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tę opcję podzielam, z całego serca uważam, że zasługujemy na takie pyszne bułeczki do łóżka!

      Usuń
  2. Chętnie ukradłabym jedną taką świeżutką bułkę na śniadanie :) Uwielbiam bułeczki jogurtowe o lekko słodkawym posmaku jeść na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Bułkowa kleptomania to pociągająca kariera ;)

      Usuń
  3. Jak widać na załączonym obrazku:) Wyglądają rewelacyjnie. Takie jeszcze ciepłe z piekarnika z pyszną kawą stanowiłyby idealny duet!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa zdecydowanie idzie z nimi w parze ^^ Od razu wiadomo po co jest piekarnik! :)

      Usuń
  4. zachęcające zdjęcie, w dodatku ten opis... wiesz, że nie zostawiasz nam wyboru, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oj wiem ! skoro ja jako średnio utalentowany facet potrafie przygotowac te bulki w pare minut to wy tez musicie sprobowac! :)

      Usuń
  5. wyglądają cudownie, zjadłabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zakasać więc rękawy lub sztuką sugestii zaproponować komuś takowe zakasanie rękawów ;)

      Usuń
  6. Hmmm już czuję ich zapach w nosie!! Takie bułeczki to czysta rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i człowiek zasługuje na odrobinę rozpusty! :)

      Usuń
  7. pyszne są na pewno, a do tego jeśli proste to chyba muszę je upiec!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I podpisuję się pod sentencją "muszę je upiec" :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziękuje, bardzo mi miło słyszeć ciepłe słowa :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Naprawdę wyglądają cudownie, a mnie tak w brzuchu burczy, szkoda, że nie mam takie bułeczki...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają idealnie. Nic innego jak wziąć się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  11. i tak się zaczyna kariera piekarska :) ale fajnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  12. witaj Aga,

    no muszę wypróbować w końcu któryś z Twoich przepisów; Mama zachwalała - zresztą niepotrzebnie, bo i proste przepisy i zdjęcia mówią same za siebie... zacznę od tych bułeczek :) pozdrawiam i do zobaczenia

    OdpowiedzUsuń
  13. Te bułeczki są wyjątkowo pyszne, rozpływają się w ustach, kiedy je piekę to 10 sztuk znika błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. hej!
    jakiej mąki używasz do pieczenia jogurtowych bułeczek i tych z pomidorami, ostatnio popularna jest mąka chlebowa albo razowa.
    pzdr :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsze! Wyjęte z piekarnika i już żadnej nie ma! Dziękuję za przepis! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. drożdże świeże czy instant?

    OdpowiedzUsuń