środa, 21 sierpnia 2013

Mac&cheese z dynią i szynką parmeńską.


Makaron, który przypomina mi w smaku popularny w Stanach mac&cheese. Danie w sam raz na szybką kolację lub obiad. Nawet osoby które nie lubią dyni myśle że powinny spróbować. To mój pierwszy makaron z dodatkiem dyni i pokochałam to połączenie. 

Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu
100 g pure z pieczonej dynii
100 ml mleka
100 g startego sera cheddar
2 ząbki czosnku, posiekane
sól i pieprz
oliwa z oliwek
3-4 plasterki szynki parmeńskiej (można pominąć)

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek. 
3. Dodajemy pure dyniowe i mleko, wszystko razem gotujemy przez chwilkę, dodjemy ser.
4. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy.
5. Oddzielnie podsmażamy na pateln szynkę parmeńską. Dodajemy do makaronu.

Jak zrobić puree z dynii?
Dynię obieramy i kromy w 2 cm kawałki. Wkładamy do miseczki, dodajemy sól i oliwę z oliwek (ok 2 łyżki na 500 g dynii). Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.




4 komentarze:

  1. Mrrr, nie ma to jak mac'n'cheese :) Jedno z moich ulubionych dań. Tymi dodatkami przełamałaś jednak serowa monotonię tej potrawy, co bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. zaintrygowałaś mnie tym makaronem:) w połączeniu z dynią jeszcze nie jadłam:0 wygląda obłędnie i z pewnością tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. ale smacznie ~! i ciekawie :)
    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. amerykański klasyk mniej klasycznie - wygląda smakowicie, pewnie się skuszę niebawem i podkradnę przepis:)

    OdpowiedzUsuń