Składniki na ciasto czekoladowe (tortownica 18 cm):
150 ml kawy, gorącej
60 g kakao
200 g mąki
2 jajka
200 g cukru
100 ml oleju
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
1. Do gorącej kawy dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.
2. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
3. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę w jasnym kolorze. Dodajemy olej cały czas ubijając.
4. Do powstałej masy dodajemy kawę z kakao i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do peiczenia.
5. Ciasto pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem przez 40-45 minut w 180 stopniach.
Krem miętowy:
pęczek mięty
300 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki kropli miętowych
30 g cukru pudru/ lub do smaku
100 ml mleka 3%
50 g groszków czekoladowych
1. Wszystkie składniki poza groszkami razem blendujemy. Dodajemy groszki czekoladowe.
2. Masę wylewamy do tortownicy i zostawiamy w zamrażarce na parę godzin.
Masa śmietanowa:
300 ml śmietanki 30 %, bardzo zimnej
30 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
2. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia się. Jeszcze ciepłą dodajemy do śmietany i miksujemy na najwyższych obrotach.
3. Odstawiamy śmietaną do lodówki na 5 minut żeby zgęstniała, ozdabiamy nią nasz tort. Najpierw rozsmarowywujemy z góry, potem po bokach- ja robiłam to za pomocą rąk :)
Przygotowanie tortu:
1. Czekoladowe ciasto rozkrajamy na pół. Pierwszą połówkę wstawiamy do tortownicy, potem układamy zamarznięty blat miętowy, układamy drugą część czekoladowego ciasta. Wstawiamy do zamrażarki na minimum godzinę.
2. Wyjmujemy ciasto z tortownicy, ozdabiamy bitą śmietaną. Wstawiamy do zamrażarki aż do czasu podawania. Możemy przechowywać je przez tydzień w zamrażarce.
Przed podaniem należy wyjąć ciasto na 10 minut do temp. pokojowej a potem kroić. Smacznego :)
Wszystkiego Najlepszego! Torcik super, moje smaki:)
OdpowiedzUsuńdziekuje :*
UsuńTort na pewno przepyszny :) Wszystkiego naj!:))
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Dzieki Misia Pozdrawiam cieplo :)
Usuńtort jak marzenie !! Wszystkiego Najlepszego ;*
OdpowiedzUsuńdziekI :*
UsuńOjejku, wszystkiego najlepszego! :*
OdpowiedzUsuńA tort jest cudowny :) Mięta i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń.
To zachecam do wyprobowania bo jest super :)
UsuńWszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń! czekolada mięta - wspaniały klasyk!
OdpowiedzUsuńDziekuje Pozdrawiam Aga :)
UsuńWszystkiego najlepszego!:)
OdpowiedzUsuńJa swoje 21. urodziny obchodziłam wczoraj :D
Ja tez jestem z 15!!:)
UsuńWszystkiego najlepszego!:)
OdpowiedzUsuńJa swoje 21. urodziny obchodziłam wczoraj :D
Wszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńdziekuje :) pozdrawiam Aga
UsuńWszystkiego najlepszego! Spełnienia marzeń! :) Tort wygląda pięknie! I z pewnością cudownie smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakował cudownie :) dziekuje za zyczenia :)
UsuńWszystkiego najlepszego!!! (:
OdpowiedzUsuńkawa, czekolada i mięta to trio idealne :) pięknie wygląda ten tort!
Dzieki :) pozdrawiam :*
UsuńSto lat! : )
OdpowiedzUsuńTort prezentuje się pięknie! ; )
Połączenie czekolady z miętą - świetne.
Dziekuje i pozdrawiam Aga
UsuńThis is gorgeous!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPołączenie czekolady i mięty Ok, nie lubię kawy - pozdrawiam :)))
kawa w tym torcie jest zupełnie niewyczuwalna :) nadaje tylko lekkiej goryczy dzięki czemu ciasto jest nieco bardziej wytrawne, pozdrawiam
Usuń