piątek, 16 sierpnia 2013

Lodowy tort miętowo- czekoladowy, na moje 21 urodziny :)


Długo zastanawiałam jaki zrobić tort na urodziny, szukałam czegoś prostego, orzeźwiającego i nowego :) Wybór padł na tort lodowy. Dwa blaty przepysznego ciasta, bardzo mocno czekoladowego, gliniastego, przełożone kremem w formie miętowych lodów a wszystko otoczone bitą śmietaną. Moją inspiracją był przepis z bloga completely delicious.

Składniki na ciasto czekoladowe (tortownica 18 cm):
150 ml kawy, gorącej
60 g kakao
200 g mąki
2 jajka
200 g cukru
100 ml oleju
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia

1. Do gorącej kawy dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.
2. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
3. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę w jasnym kolorze. Dodajemy olej cały czas ubijając.
4. Do powstałej masy dodajemy kawę z kakao i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do peiczenia. 
5. Ciasto pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem przez 40-45 minut w 180 stopniach. 

Krem miętowy:
pęczek mięty
300 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki kropli miętowych
30 g cukru pudru/ lub do smaku
100 ml mleka 3%
50 g groszków czekoladowych

1. Wszystkie składniki poza groszkami razem blendujemy. Dodajemy groszki czekoladowe.
2. Masę wylewamy do tortownicy i zostawiamy w zamrażarce na parę godzin.

Masa śmietanowa:
300 ml śmietanki 30 %, bardzo zimnej
30 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. 
2. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia się. Jeszcze ciepłą dodajemy do śmietany i miksujemy na najwyższych obrotach.
3. Odstawiamy śmietaną do lodówki na 5 minut żeby zgęstniała, ozdabiamy nią nasz tort. Najpierw rozsmarowywujemy z góry, potem po bokach- ja robiłam to za pomocą rąk :)

Przygotowanie tortu:
1. Czekoladowe ciasto rozkrajamy na pół. Pierwszą połówkę wstawiamy do tortownicy, potem układamy zamarznięty blat miętowy, układamy drugą część czekoladowego ciasta. Wstawiamy do zamrażarki na minimum godzinę.
2. Wyjmujemy ciasto z tortownicy, ozdabiamy bitą śmietaną. Wstawiamy do zamrażarki aż do czasu podawania. Możemy przechowywać je przez tydzień w zamrażarce.

Przed podaniem należy wyjąć ciasto na 10 minut do temp. pokojowej a potem kroić. Smacznego :)




24 komentarze:

  1. Wszystkiego Najlepszego! Torcik super, moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort na pewno przepyszny :) Wszystkiego naj!:))

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. tort jak marzenie !! Wszystkiego Najlepszego ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojejku, wszystkiego najlepszego! :*
    A tort jest cudowny :) Mięta i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń! czekolada mięta - wspaniały klasyk!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego!:)
    Ja swoje 21. urodziny obchodziłam wczoraj :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najlepszego!:)
    Ja swoje 21. urodziny obchodziłam wczoraj :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego! Spełnienia marzeń! :) Tort wygląda pięknie! I z pewnością cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego najlepszego!!! (:
    kawa, czekolada i mięta to trio idealne :) pięknie wygląda ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sto lat! : )
    Tort prezentuje się pięknie! ; )
    Połączenie czekolady z miętą - świetne.

    OdpowiedzUsuń

  11. Połączenie czekolady i mięty Ok, nie lubię kawy - pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawa w tym torcie jest zupełnie niewyczuwalna :) nadaje tylko lekkiej goryczy dzięki czemu ciasto jest nieco bardziej wytrawne, pozdrawiam

      Usuń