niedziela, 11 sierpnia 2013

Sernik z czekoladą.


Kiedy te upały trochę ustały nabrałam ochoty na coś czekoladowego. I tak też powstał ten sernik. Upiekłam go na owsiano- kokosowym spodzie, a z wierzchu polałam masą czekolady. Jak widać na zdjęciach, nie zdążyła nawet do końca zastygnąć... :)

Składniki (na tortownice 18 cm):
Spód:
60 g rozkruszonych ciastek kokosowych
40 g płatków owsianych
40 g rozpuszczonego masła

1. Ciastka i płatki mieszamy razem, dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę i ugniatamy. Pieczemy przez 15 minut e 180 stopniach. Studzimy stopniowo aby nie opadł- najpierw otwieramy piekarnik, a dopiero po 30 minutach wyjmujemy sernik do temp. pokojowej. 

Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka
50 g cukru
150  g mleka skondensowanego, słodzonego
łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka

1. Wszystkie składniki blendujemy. 
2. Masę serową wylewamy na przestudzony spód.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady (lub pół na pół z gorzką)
50 ml śmietanki kremówki

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 50 ml kremówki. Polewamy sernik. Wstawiamy na noc do lodówki.







10 komentarzy:

  1. sernik wygląda pysznie !! moje ulubione ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieki :) jedno z moich ulubionych tez ale jako dziecko go nie lubilam

      Usuń
  2. cudny! takie właśnie uwielbiam jeszcze ten spód!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie dałabym jej zastygnąć, a co! Zbyt kuszące są takie wypieki :d

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobie go ale jak mam zwieszyc proporcje na tortownice 24?

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosze o odpowiedz chce go upiec jutro.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pysznie wygląda! ; )
    Sernik idealny.

    OdpowiedzUsuń