sobota, 17 sierpnia 2013
Afrykański chlebek bananowo- owsiany.
Piekłam już wiele chlebków bananowych, a ten zrobiłam ze względu na jego oryginalne pochodzenie. Chlebek ten jest daniem głównym podczas Święta Kwanzaa. Jest ono obchodzone w całej Afryce między 26 grudnia- 1 stycznia. Przepis dostałam od przyjaciółki Asi,którą pozdrawiam :)
szklanka mąki
szklanka płatków
pół szklanki brązowego cukru
4 średnie banany, dojrzałe
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1. Banany obieramy i rozgniatamy.
2. Mąkę i płatki owsiane mieszamy z sodą, proszkiem, cukrem.
3. Do mąki dodajemy banany, jajka i olej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
4. Pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A przepis skąd? Jak zwykle z głowy? Tak ciężko autora lub inspirację podać?
OdpowiedzUsuńZaspokoiłam Twoją ciekawość i dodałam :) Pozdrawiam ciepło Aga
UsuńEh, wszystkiego się można czepiać... *komentarz powyżej*
OdpowiedzUsuńChlebek super, na pewno taki upiekę!
Oj daj spokoj kto by sie przejmowal kims kto wstydzi sie swojego imienia :) Polecam chlebek- super na sniadanie
Usuńjuż lubię ten chlebek, ma wszystko co uwielbiam - banany, płatki owsiane <3
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam jesc go na sniadanie, smarowac konfiturami lub serkiem i miodem <3
UsuńBardzo lubię chlebki bananowe ale z płatkami owsianymi jeszcze nie robiłam. Do wypróbowania najprawdopodobniej ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, taki chlebek jest mniej "delikatny" w smaku ale za to bardziej pożywczy i zdrowszy przez płatki
UsuńCzy on się nadaje do kanapek "na słono"?
OdpowiedzUsuńMysle ze to rzecz gustu- ale moim zdaniem nie. Nadaje sie do kanapek z twarożkiem/dzemem/nutella lub zwyklym masłem, a sam bez dodatkow tez jest dobra przekąską.
UsuńZrobiłam! Pyszny! Zjedliśmy z chłopakiem w ciągu jednego dnia ;)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze sie udalo :) Pozdrawiam Aga
Usuń