sobota, 17 sierpnia 2013

Afrykański chlebek bananowo- owsiany.


Piekłam już wiele chlebków bananowych, a ten zrobiłam ze względu na jego oryginalne pochodzenie. Chlebek ten jest daniem głównym podczas Święta Kwanzaa. Jest ono obchodzone w całej Afryce między 26 grudnia- 1 stycznia. Przepis dostałam od przyjaciółki Asi,którą pozdrawiam :) 

szklanka mąki
szklanka płatków
pół szklanki brązowego cukru
4 średnie banany, dojrzałe
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody

1. Banany obieramy i rozgniatamy.
2. Mąkę i płatki owsiane mieszamy z sodą, proszkiem, cukrem. 
3. Do mąki dodajemy banany, jajka i olej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
4. Pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach.




12 komentarzy:

  1. A przepis skąd? Jak zwykle z głowy? Tak ciężko autora lub inspirację podać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaspokoiłam Twoją ciekawość i dodałam :) Pozdrawiam ciepło Aga

      Usuń
  2. Eh, wszystkiego się można czepiać... *komentarz powyżej*
    Chlebek super, na pewno taki upiekę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj daj spokoj kto by sie przejmowal kims kto wstydzi sie swojego imienia :) Polecam chlebek- super na sniadanie

      Usuń
  3. już lubię ten chlebek, ma wszystko co uwielbiam - banany, płatki owsiane <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam jesc go na sniadanie, smarowac konfiturami lub serkiem i miodem <3

      Usuń
  4. Bardzo lubię chlebki bananowe ale z płatkami owsianymi jeszcze nie robiłam. Do wypróbowania najprawdopodobniej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, taki chlebek jest mniej "delikatny" w smaku ale za to bardziej pożywczy i zdrowszy przez płatki

      Usuń
  5. Czy on się nadaje do kanapek "na słono"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze to rzecz gustu- ale moim zdaniem nie. Nadaje sie do kanapek z twarożkiem/dzemem/nutella lub zwyklym masłem, a sam bez dodatkow tez jest dobra przekąską.

      Usuń
  6. Zrobiłam! Pyszny! Zjedliśmy z chłopakiem w ciągu jednego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń