poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Dietetyczna i pyszna zupa- krem z marchewki z imbiem i chilli.



Krem z marchewki prawdopodobnie nie brzmi zachwycająco. Jedyne z czym mi się kojarzy to papka dla niemowląt. Zrobiłam go i można powiedzieć o nim wiele, ale na pewno nie to że smakuje jak gerberek ;) Słodka marchewka z dodatkiem chilli i imbiru nabiera ostrości. Warto spróbować szczególnie w sezonie. Poza sezonem polecam robienie kremu z małych marchewek, baby carrots, które są słodkie. Ta zupa jest jak słońce w miseczce, już sam kolor poprawia humor! :)

Składniki:
5 średnich marchewek
2 ziemniaki
łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru
50 ml mleka
500 ml bulionu
2 łyżki pestek z dyni/słonecznika
platki chilli

1. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, podsmażamy na oliwie.
2. Ziemniaki obieramy myjemy kroimy w kostkę.
3. Podsmażoną marchewkę i pokrojonego ziemniaka przekładamy go garnuszka i zalewamy 500 ml bulionu.
4. Gotujemy około 25 minut aż warzywa zaczną się rozpadać.
5. Dodajem czosnek, imbir, mleko, blendujemy na jednolitą konsystencję. Przyprawiamy chilli. Można podawać z dynią i pieczywem.



7 komentarzy:

  1. ta zupa aż się prosi by ją zjeść ;) uwielbiam takie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie, a ten kolor od razu poprawia samopoczucie :)

      Usuń
  2. przepyszny pomysł na zupę :) i jak ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego przepisu jeszcze nie znalam

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz za pyszne przepisy ;D po raz kolejny skorzystałam : http://emjotcooking.blogspot.com/2013/09/zupa-krem-z-marchewek.html . Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń