czwartek, 22 sierpnia 2013

Zapiekanka makaranowa caprese.


U mnie znowu makaron, tym razem w formie przepysznej, aromatycznej zapiekanki a'la caprese :) Sos ze słodkich pomidorów malinowych, do tego pęczek bazylii i mozarella. W miare zdrowy posiłek, a do tego jaki pyszny!

Składniki na dwie duże porcje:
200 g penne pełnoziarnistego
kulka mozarelli
pęczek bazylii
4 pomidory lub puszka pomidorów
łyżka jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwe
parmezan (opcjonalnie)
suszona bazylia

1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Pomidory siekamy w kostkę i dusimy na patelni przez 10 minut aż rozpadną się na jednolitą masę. Można dolać odrobinę bulionu jeśli pomidory zaczną przywierać do dna. 
3. Doprawiamy solą, cukrem, suszoną bazylią. Dodajemy jogurt grecki.
4. Mozarelle kroimy w kostkę, pęczek bazylii siekamy. 
5. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie. Mieszamy z sosem. Dodajemy mozarelle i bazylię.
6. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, mieszając przynajmniej dwa razy podczas pieczenia.




9 komentarzy:

  1. O tak, tę zapiekankę wprost uwielbiam! A zapiecz jeszcze polentę zamiast makaronu, też smakuje bosko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. nieskromnie powiem że smakuje lepiej niz wyglada :)

      Usuń
  3. Pyszny i prosty w przygotowaniu makaron. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! jak pysznie:) nie ma to jak dobry makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie! na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychoty :) Jak ja dawno żadnej zapiekanki nie robiłam, dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń