wtorek, 6 sierpnia 2013

Najlepszy sernik na zimno jaki udało mi się zrobić :)


Od cioci z mazur przywiozłam wiaderko porzeczek, więc był pretekst żeby zrobić sernik na zimno :) Kokosowy spód, aksamitna masa serowa i lekko kwaśna porzeczkowa galaretka... to nie mogło się nie udać :) Serniczek wyszedł przepyszny.

Składniki (tortownica 23 cm):
Spód:
150 g ciastek kokosowych
70 g rozpuszczonego masła

1. Ciasteczka kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło.
2. Sam spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
3. Wysypujemy masę ciasteczkową i ugniatamy  równo na dnie tortownicy.
4. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
600 g serka homogenizowanego
300 ml śmietanki 30%, bardzo zimnej
20 g żelatyny
puszka mleka skondensowanego słodzonego

1. Serek i mleko miksujemy gładką masę.
2. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Wlewamy do masy i szybko miksjemy.
3. Ubijamy śmietanę. Dodajemy do powstałej masy i delikatnie miksujemy.
4. Masę dodajemy na ostudzony spód ciasteczkowy.

Domowa galaretka:
600 g porzeczek
120 g cukru
10 g żelatyny

1. Porzeczki gotujemy w garnuszku z odrobina wody i z cukrem przez ok. 10 mint.
2. Odcedzamy przez sitko porzeczki. Zostawiamy sam sok.
3. Kiedy sok ostygnie rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatyne, dodajemy do soku, szybko mieszamy.
4. Sok wylewamy na masę serową po 2 h odstaniu w lodówce.
5. Sernik  z galaretką powinien postać w lodówce przynajmniej 3-4 h.








23 komentarze:

  1. Ale cudeńko! W sam raz na tę pogodę
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądasz, zdjecie zupelne jak ze skandynawii, piekna minimalistyczna kuchnia, biale ubranie, a sernik... az mi slinka cieknie, fajnie ze znowu prowadzisz bloga bo go uwielbiam, sciskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przestan bo sie zarumienie! :) dzieki za mileg slowa :) POzdrawiam Aga

      Usuń
  3. jeśli najlepszy to będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, robilam juz serniki na zimno jogurtowe, na serkach waniliowych i na zwyklym twarogu z wiaderka ale ten jest najpyszniejszy! :)

      Usuń
  4. Genialny! Ta porzeczkowa galaretka musi być pyszna i orzeźwiająca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieki Marta :) ta galaretka sie naprawde super komponuje no i pieky kolorek bez barwnikow- polecam :)

      Usuń
  5. Wygląda smacznie! :)
    Zapraszam do udziału w mojej akcji sernikowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ładnie wygląda! jesli wyszedł najlepszy to muszę go wypróbować ;-D

    OdpowiedzUsuń
  7. będę musiała zrobić:) wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jadłamm wspaniły

    OdpowiedzUsuń
  9. a ile żelatyny w masie serowej, bo nie napisane???

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam serniki na zimno...radzę jednak żelatynę namoczyć wpierw w zimnej wodzie, potem dopiero lekko podgrzac - dzięki temu unikniesz tych okrutnych grudek żelatyny, które w serniczku są nie do przyjęcia!
    Ciekawy pomysł na galaretkę. Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za rade :) Wiesz własnie czasami tak robię, ale zauwazyłam że kiedy rozpuszcza ją się w gorącej wodzie potem dokładnie wymiesza i bardzo szybko wmksuje mikserem to tez zupełnie nie ma grudek, chociaz wersj o której mówisz rzeczywiscie jest mniej ryzykowna :) Pozdrawiam cieplo i polecam galaretke- pyszna :)

      Usuń