Tradycyjne kruche ciasto ze śliwkami. Przepis jest prosty, to ciasto robiłam już wielkokrotnie, polecam :) Moje ciasto wyszło bardzo cienkie bo zrobiłam je w dużej blaszcze.
Składniki:
400 g mąki pszennej (można połowę zastąpić pełnoziarnistą)
50 g cukru
250 g masła
2 łyżki śmietany
1 kg śliwek
100 g cukru/ lub do smaku
pół cytryny (opcjonalnie- jeśli śliwki są słodkie)
1. Mąkę i cukier wyrabiamy z posiekanym masłem i śmietaną.
2. 2/3 ciasta wykładamy na spód blachy. Wstawiamy blache na 20 minut do zamrażarki.
3. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na połowki.
4. Układamy na cieście, posykujemy cukrem. Kruszymy na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta.
5. Pieczemy w 180 stopniach przez 40- 50 minut.
placek ze śliwkami to zdecydowanie obowiązkowo pozycja na stole pod koniec lata! :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że smaki za nami chodzą takie same;) pyszniutkie ciacho! u mnie wczoraj również kruche ciasto i śliwki, ale w wersji tarta serowa ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuńpodzielam twoją miłość do śliwek:)
takie tradycyjne placki nigdy nie wyjdą z mody :) nigdy się nie nudzą, a robienie ich to przyjemność
OdpowiedzUsuńWolę grubsze ciasta, choć gubość tego placka może być i zaletą - proporcje owoców do ciasta się zwiększają ;p
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta ze śliwkami! koniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńmasz piękne talerze <3