piątek, 12 października 2012

Uzależniające i zdrowe śniadanie dla zapracowanych.


Czyli breakfast bars, które dodają mnóstwo dobrej energii. Pachną przepięknie, a smakują jeszcze lepiej! Idealnie nadają się na szybkie śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia. Moja wersja ma w sobie migdały, żurawinę, mnóstwo wiórków kokosowych, ale oczywiście można dodać innych bakalii- według uznania. Krajanka, którą widzicie na zdjęciach została upieczona 2 dni temu, a dzisiaj już nie ma po niej śladu. Jak sięgniecie po jeden kawałek to na nim nie skończycie :)
Oryginalny przepis pochodzi z Nigella Express.

Porcja na dużą blaszkę: 
(Jeżeli chcemy użyć innych bakalii to ważne żeby wszystkie składniki suche miały około 800 g na 500 ml mleka)
300 g płatków owsianych górskich
150 g migdałów
100 g suszonej żurawiny
100 g wiórków kokosowych
50 g sezamu
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
500 ml mleka skondensowanego słodzonego

1. Wszystkie składniki suche mieszamy razem w dużej misce.
2. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Wlewamy do miski z resztą składników. Mieszamy.
3. Masę wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nie ugniatamy (aby nie były twarde).
4. Pieczemy przez godzinę w 130 stopniach. Kroimy na kwadraty po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Krajanka przechowywana w lodówce będzie twardsza i bardziej chrupiąca. W temperaturze pokojowej będzie natomiast lekko ciągutkowa.






34 komentarze:

  1. super!!! zrobiłaś mi teraz apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego, trzeba zrobić :)
      Ja będę robiła drugą partię bo bardzo mi zasmakowały :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lubię takie batony, choć nie na pierwsze śniadanie, ale na drugie czy przekąskę w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, jakie to musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że nie tylko na śniadanie bym to jadła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest znakomita opcja dla dzieciaków do szkoły, spróbuję, bo bardzo mnie przekonuje. Pięknego weekendu życzę!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, są słodkie i pożywne, a dla dzieciaków to natamiasta słodyczy :)
      Dziękuje :) Tobie równiez życze miłego weekendu.

      Usuń
  6. Łatwo i pysznie, tez kiedyś spróbuję to zrobić ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo są pyszne, zrobiłam 12 batoników myślałam że wystarczą na tydzień, znikneły po 2 dniach :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. O matko, ale mi smaka narobiłaś. Jak tylko wrócę do domu to zaraz piekę krajankę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polcam ;) Daj znać koniecznie jak wyszła :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. ale fajna, mnie też przekonałaś!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ze uzalezniajace wierze, ale zdrowe? Jakie one zdrowe. Mleko skondensowane to cukrowy ulepek a suszona zurowina zawiera 50% cukru.
    Tomek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Tomku
      Jedynym niezdrowym składnikiem jest mleko skondensowane- to prawda, jednak myśle że to zdrowa alternatywa dla innych słodyczy.
      Jezeli chcesz uzyskac zdrowszą wersje proponuję zastąpić mleko skondensowane słodzone, niesłodzoną wersją.
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Super :D same moje ulubione składniki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. świetna sprawa takie poranne, zdrowe chrupanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. kocham, muszę czuć w buzi że "coś mi chrupie"

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! Takie domowe muszą być świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  14. potwierdzam - są pyszne! i takie zdrowe!ja polewałam jeszcze dodatkowo miodem zamiast dodawać słodzone mleko! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne są, już wielokrotnie planowałam je zrobić, ale jakoś takoś nie wyszło... Narobiłaś mi ponownie smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo my już drugą blachę upiekliśmy batoników. Codziennie jem je na śniadanie i nie tylko i wciąż nie mam dość :)

      Usuń
  16. witaj Aga, mi też pociekła ślinka, choć powinnam się odchudzać, a poza tym nie przepadam za kokosowymi wiórkami; ale przecież będzie smakowita i bez nich; muszę wypróbować... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Wersją odchudzoną byłoby dodanie mleka skondensowanego niesłodzonego i dosłodzenie do smaku cukrem lub miodem.
      Co do wiórków kokosowych, oczywiście będzie pyszne też bez nich, generalnie można dodać ulubionych bakalii. :) Pozdrawiam.

      Usuń
  17. Pyszne :) Dziś zrobiłam i wyszło rewelacyjnie. Następnym razem spróbuję z mlekiem neisłodzonym i miodkiem żeby było jeszcze zdrowiej :) Dziękuję za pomysł :) Pozdrawiam, Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje :) Tak wersje z mlekiem niesłodzonym też wypróbowywałam, jest równie smaczne i można dosłodzic miodem do smaku :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  18. Szkoda że nie posiadam piekarnika...;/

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziś na śniadanie sobie to pokruszyłam i zalałam ciepłym mleczkiem. Pychota, dużo fajniejsze niz kupne crunchy :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. świetny pomysł na śniadanie i jak pisała Aga idealne dla dzieci do szkoły, mam nadzieję że zrobię jeszcze w tym tygodniu
    rozejrzę się tylko za niesłodzonym mlekiem ... i dosłodzę miodem

    OdpowiedzUsuń
  22. pół godziny temu wyjęłam z piekarnika, pyszne ! dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :) bardzo sie cieszę ze smakuje, na drugi dzien jest jeszcze lepsze bo zaczyna smakowac jak batonik ciągutkowy :)

      Usuń
  23. Według mnie taki posiłek powinien być nazywany 'deserem', a na pewno nie powinien być traktowany jako rytuał na początek dnia, zwłaszcza wśród dzieci. Skondensowane słodzone mleko zastąpiłabym białkami (np. połączonymi ze stewią, dla słodkości. Bardzo lubię ten blog :) pozdrawiam. ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Dzięki Aniu :)
      Tak jak pisałam wyżej można zastąpić mleko słodzone, niesłodzoną wersją :) Moim zdaniem to świetne drugie śniadanie dla dzieciaków, biorąc pod uwage jakimi cudami rodzice faszerują swoje pociechy :)

      Usuń