niedziela, 14 października 2012

Bananowo- krówkowy chlebek z mnóstwem migdałów.


Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam bananowe chlebki. Ten wzbogacony jest o smak migdałów i krówek. Uwielbiam słodkie, szybkie śniadania, a ten chlebek do takich się zalicza. Jest idealny na drugie śniadanie i trudno poprzestać na jednym kawałku. Oryginalny przepis pochodzi z bloga EveryCakeYouBake. 

Składniki na keksówkę 20 cm:
2 dojrzałe banany
2 jajka
100 g stopionego masła
100 g jogurtu
70 g cukru brązowego (najlepiej jasnego muscovado)
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g orzechów (ja użyłam migdałów)
150 g krówek lub cukierków toffi 


1. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 
2. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy jogurt, ostudzone masło i rozgniecione banany. 
3. Do mąki wsypujemy mokre składniki. Krótko mieszamy- jak w przepisach na muffinki. 
3. Dodajemy połowę orzechów i 3/4  posiekanych krówek. 
4. Masę umieszczamy w wyłożonej papierem keksówce. Na wierzchu chlebka układamy drugą połowę orzechów i 1/4 posiekanych krówek.
5. Chlebek pieczemy w 160 stopniach przez 50-60 minut. 





15 komentarzy:

  1. Znam ten chlebek. Jest pyszny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to wiesz, jak narobić człowiekowi apetytu :) Ten chlebek to istne niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek bananowy to niesamowite ciasto... krówkami skradłaś moje serce podwójnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że chlebek bananowy to jeszcze z krówkami i orzechami, to musi być niesamowicie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie jest pyszny , nie robiłam z krówkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. z krówkami? wow! musi być pyszny!:) i te chrupiące migdały najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bananowe są najlepsze! Mają same zalety, są długo świeże, wilgotne w środku, można robić je na różne sposoby i z różnym dodatkami, a zawsze i tak smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super! musi byc naprawde pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. zbieram przepisy na chlebki a jeszcze żadnego nie zrobiłam. Twój też dopisuję do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aga, pominęłaś jogurt na liście składników. Ale znalazłam już na EveryCakeYouBake ile potrzeba, dla zainteresowanych - 100g:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iga dziękuje! :) juz poprawilam :)

      Usuń
    2. Zrobiłam, jest pyszny! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu:)

      Usuń