poniedziałek, 22 października 2012

Kladdkaka- szwedzka pyszność.


Proste składniki. Proste wykonanie. Efekt nieziemski! Ciasto które poznałam dzięki mojemu znajomemu ze Szwecji. Chrupiąca powierzchnia w połączeniu z lekko płynnym czekoladowym środkiem sprawia, że idealnie trafia w moje kubki smakowe. Zachęcam was do wypróbowania, bo przepis jest naprawdę prosty, a i ekonomiczny :)

2 jajka
220 g cukru
120 g masła
2 lub 3 czubate łyżki kakao
120 g mąki

1. Masło roztapiamy w garnuszku i zostawiamy do przestudzenia.
2. W misce ubijamy jajka z cukrem ok. 5 minut na puszystą masę.
3. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąke i kakao mieszając łyżką. Na koniec dodajemy masło. 
4. Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. Przed krojeniem odczekać 15 minut. Smakuje świetnie na gorąco z lodami!
Ciasto jest gotowe kiedy z wierzchu ma chrupiącą skorupkę, a w środku jest nadal bardzo mokre. 









33 komentarze:

  1. Proste i sądząc po składnikach z pewnością pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mocno czekoladowe, podoba mi się <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, już sobie wyobrażam ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. PS: Najlepiej smakuje z lodami albo bitą śmietaną ;)

      Usuń
    2. Wyszła pysznie! Wrzuciłam już na bloga :)
      http://springplate.blogspot.com/2012/10/kladdkaka-bezglutenowa-czekoladowy.html

      Usuń
  5. rozpływająca się czekolada i nie potrzeba mi nic więcej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie bardzo proste, ale wygląda mega smakowicie :) na jaką to jest tortownicę? 24 cm? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ponieważ ciasto jest niskie piekłam w spodzie od tarty. :)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie szybkie i kakaowe ciasta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5137/ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za zaproszenie, juz się dopisuję :)

      Usuń
  8. bardzo fajny przepis postaram się dzisiaj spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na ciasto pełne tabliczek czekolady, a tu się okazuje, że wystarczy kakao :) Super przepis, zapisuję, muszę zrobić, bo ta chrupiąca skórka do mnie przemawia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Rzeczywiscie wyglada mega czekoladowo i tak smakuje :)

      Usuń
  10. U mnie już w piekarniku :) Trochę pozmieniałam proporcję, bo w taki chłodny brzydki dzień do sklepu mam nie po drodze. Mam nadzieję że wyjdzie równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie wróciłam ze spaceru z psem, rzeczywiście pogoda pozostawia sobie wiele do życzenia no i jego łapy też :)
    Daj znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mam pytanie ubijamy jajka z cukrem czy żółtka z cukrem i osobno białko ?
    z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ubijamy jajka w całości z cukrem na puszystą masę :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Super, muszę zrobić. Kiedyś już robiłam, ale z innego przepisu.
    Spróbuję Twojego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda, jakby było w nim całe mnóstwo czekolady :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mi nie wyszło :((( może dlatego, że jajka z cukrem ubiłam mikserem i trochę za długo trzymałam w piekarniku; ale się nie poddaję, będę próbować dalej :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli chodzi o ubijanie jajek z cukrem to tak powinno być, mysle ze problemem bylo zbyt dlugie pieczenie. To ciasto powinno być trochę płynne w środku jak pudding :)

      Usuń
  16. O! Jadłam coś takiego właśnie w Szwecji. Bardzo smakowało, ale nie myślałam że to jakiś lokalny specjał. Nawet nie pomyślałam, że uda mi się przepis znaleźć, bo przecież ciast czekoladowych jest cała masa... A tu proszę, miłe zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Widzę, że dosyć płaskie to brownie, czy wystarczy mi do jego zrobienia niska forma do tarty?

    OdpowiedzUsuń
  18. wystarczy forma do tarty na to brownie? widzę, że całkiem płaskie jest i zastanawiam się czy da radę

    OdpowiedzUsuń
  19. zrobiłam dokładnie wg przepisu, ale właśnie w środku zamiast takie puddingowe, było całe suchawe, jak klasyczny murzynek. Nie wiem w czym był problem ;/

    Zapraszam na mój blog www.goodtotry.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Uhuhu, już widzę co zrobię pod wieczór na poprawę humoru ^^ nie dość że proste i smaczne to jeszcze szybkie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Uhuhu, już wiem co zrobię wieczorem ^^ idealny poprawiacz humoru, nie dość, że smaczny to jeszcze szybki i prosty :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam wg przepisu i wyszedł mi... czekoladowy biszkopt. Słodki, suchy i całkowicie wypieczony już po 25 minutach. Za drugim razem nie ubijałam tak długo jajek, tylko je b. krótko zmiksowałam z cukrem, potem wrzuciłam resztę składników i jeszcze raz krótko zmiksowałam mikserem. Piekłam 20 minut i wyszedł dokładnie taki, jak u Ciebie na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń