niedziela, 7 października 2012

Dietetyczny chlebek z resztek dyni.


Ten chlebek poza słodkim smakiem i pięknym zapachem który wypełnia cały dom daje dużo dobrej energii w postaci płatków owsianych, mąki razowej, dyni i miodu. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy albo szkoły. W domu świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska. Przepis jest bardzo prosty, dlatego polecam wypróbowanie. Fani chlebka bananowego nie będą zawiedzeni. 

Na duży chlebek:
2 jajka
100 ml oliwy
1 banan
200 g dyni pieczonej
2,5 szklanki mąki razowej
1 szklanka płatków owsianych
pół lub 3/4 szklanki płynnego miodu (zależy jak bardzo słodkie wypieki lubimy)
3 łyżki dżemu pomarańczowego/ morelowego/ brzoskiwniowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy piernikowej (lub cynamonu)
3 łyżki pestek dyni

1. W dużej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane.
2. W drugiej misce mieszamy oliwę, miód, jajka, banana roztartego widelcem, dynię i dżem.
2. Składniki suche wlewamy do suchych i miksujemy na jednolitą masę. Do wyłożonej papierem keksówki wlewamy masę, posypujemy pestkami dyni, pieczemy 40-50 minut w temperaturze 170 stopni. 




13 komentarzy:

  1. oj, skusiłabym się na kawałek .. albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już skusiłam się na hmmm 10 :D :) i warto było :)

      Usuń
  2. Już mi się podoba :) Dynia i banan w jednym wypieku do gwarancja dobrego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, smakuje podobnie do chlebka bananowego, a moim zdaniem jest nawet lepszy :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. zachęcam :) daj znać jak wyszło,
      pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczny! idealny na moje jutrzejsze śniadanie :) idealny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie dzisiaj nie skusisz, opycham się ciastem cukiniowym! :>

    OdpowiedzUsuń