sobota, 20 października 2012

Rozgrzewająca, sycąca zupa na chłodny wieczór.


Krem dyniowy z ziemniakami i podsmażoną cebulką.Kiedy wracam wieczorem do domu mam ochotę własnie na taką zupę. Sycącą, pomarańczową, kremową. Ta smakuje obłędnie i już sam kolor sprawia, że nastrój się poprawia :)

Składniki na 4 porcje:
500 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
4 ziemniaki średniej wielkości (obrane i pokrojone w kostkę)
1 cebula
trochę oliwy z oliwek
łyżeczka curry
1 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
grzanki (u mnie zrobione z podsmażonego razowego chleba)
pestki dyni do posypania

1. Cebulę siekamy w talarki. Podsmażamy w dużym garnku na oliwie z oliwek. 
2. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Smażymy mieszając przez 5 minut. Dodajemy curry, sól, pieprz.
3. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez 20 minut, aż staną się miękkie.
4. Zawartość garnka blendujemy na krem. 






12 komentarzy:

  1. To prawda, zupa wygląda baardzo optymistycznie:-). Idealna na jesienne chłody.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem leniwcem i jak mam już taką zupkę to zaraz ją zjadam, nie chce mi się czekać na grzanki. A potem patrzę na takie ładne, chrupiące i żałuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami też tak mam, ale jednak takie grzanki świetnie dopełniają taką kremową zupkę, więc warto poczekać :)

      Usuń
  3. o taka rozgrzewająca, to by mi się przydała dziś na obiad:)) póki co mam bułkę z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię krem z dyni, nie próbowałam z grzankami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chrupkimi grzankami świetnie smakuje :)

      Usuń
  5. Wygląda świetnie :) Musi być naprawdę bardzo rozgrzewa, a jej kolor przypomina ciepłe promienie letniego słońca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie taka sama dzisiaj! I też z grzankami ale z białego pieczywa, bo miałam mnóstwo bułek. Ale wiesz co? żałuję ze nie zrobiłam dziś na imprezkę ...chłodnika. Było tak cieplutko i cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda pogoda dzisiaj dopisała i w ciągu dnia było bardzo przyjemnie. Za to wieczorem kiedy robi się chłodno taka zupa to wymarzona kolacja :)

      Usuń
  7. O taką zupę bym właśnie zjadła. Dyniową, gęstą, bez mięsa za to z pestkami i grzankami : )

    OdpowiedzUsuń
  8. to jest właśnie idealnie jesienna zupa :))

    OdpowiedzUsuń