wtorek, 30 października 2012

Ekspresowy chlebek dyniowy z espresso :)



Sezon na dynię wciąż trwa- dlatego staramy się korzystać ile możemy. Jeśli zostało wam trochę pure dyniowego to z całego serca polecam ten przepis, tym bardziej że jego zrobienie zajmuje 5 minut! Chlebek jest aromatyczny, pięknie pachnie kawą i przyprawami, a jego chrupiącej skorupce z brązowego cukru nie sposób się oprzeć. Do tego jeszcze te kawałki białej czekolady. Jak dla mnie smak idealny. Świetnie się nadaje na śniadanie lub do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły.

Składniki na małą keksówkę:
150 g pure dyniowego
80 g cukru brązowego
50 ml oleju 
100 g mąki
łyżeczka sody
łyżeczka przyprawy piernikowej 
1 duże jajko
50 ml mleka
50 g dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
pół białej czekolady pociętej drobno
pół łyżki espresso
+
20 g cukru brązowego i pół łyżeczki espresso do posypania

1. Cukier, pure dyniowe, olej, jajko, dżem i mleko mieszamy na jednolitą masę.
2. Do masy dodajemy powoli przesianą mąkę z sodą cały czas mieszając. 
3. Pod koniec dodajemy kawę i posiekaną białą czekoladę. 
4. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wykładamy masę. Posypujemy ją po wierzchu cukrem i kawą.
5. Pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




23 komentarze:

  1. To bardziej słodkie ciasto niż chlebek, ale dalej twierdzę, że nogi ładne :)
    Pozdrawiam również fotografa (niech mu będzie, on też jest niczego sobie).
    Buźka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalejesz ;D A to puree to zblendowana dynia, czy przeszła jeszcze jakieś procesy poza blendowaniem? Bardzo zachęcający przepis, może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Pure zrobiłam piekąc przez 30 minut (lub aż dynia zmięknie) w 180 stopniach dynię pokrojoną w kostkę z dodatkiem soli i oliwy :)

      Usuń
    2. O dziękuję za odpowiedź, czyli za bardzo uprościłabym sobie sprawę :P Coś czuję, że się skuszę na ten przepis :)

      Usuń
    3. :) Dobrze jest zawsze upiec dużo dyni i zblendowac na pure bo sie przydaje do zup, do ciast, do chlebkow :)
      Skuś się szczegolnie jesli lubisz kawe bo jest pyszny :)

      Usuń
  3. Znakomite ciacho :) Kradnę kilka kawałków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kleptomania wskazana, blacha opustoszała! :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Żałowaliśmy, że małą keksówkę zrobiliśmy :) Warto zrobić :)

      Usuń
  5. pyszny i do tego szybki! już mi się podoba!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i to jest fantastyczne, nie wymaga wiele pracy ani czasu a jest radość z konsumpcji :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Pobudza, zdecydowanie - kubki smakowe do teraz pobudzone :) Niemniej kawa jakoś sama się ciśnie do ust :)

      Usuń
  7. ja miałam jedno podejście tej jesieni do chlebka dyniowego, ale wyszedł totalny zakalec (choć pyszny, hehe ;)) może spróbuję zrobić jeszcze raz, z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze wiosną jak eksperymentowaliśmy z dynią, też nam się zdażał zakalec i dziwne cuda, które lepiej smakowały niż wyglądały dyniowe :) Za to tutaj - całkowicie bezproblemowo :) Nie może się nie udać!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zjedliśmy kawałeczek i chemy więcej, tylko już się rozeszło :(

      Usuń
  9. strasznie lubię takie domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe wypieki zawsze wygrywają nad kupnymi :) Potem się bestia rozpuszcza i kręci nosem na kupne wyroby jedzeniopodobne:)

      Usuń
  10. fajne, szybkie i dobre ; )
    Zrobiłabym teraz, ale nie chce mi się teraz wstawać z kanapy ; ) Jutro zrobię ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nawet dobre, szybkie i fajne Weroniko :) Prawie jak tiramisu Twojego autorstwa! :) Nie ma co się spieszyć, jutro nagrodą za wstanie z kanapy będzie ciacho jak się człek zmobilizuje :) Wypocząć też kiedyś trzeba!

      Usuń