niedziela, 14 października 2012
Bananowo- krówkowy chlebek z mnóstwem migdałów.
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam bananowe chlebki. Ten wzbogacony jest o smak migdałów i krówek. Uwielbiam słodkie, szybkie śniadania, a ten chlebek do takich się zalicza. Jest idealny na drugie śniadanie i trudno poprzestać na jednym kawałku. Oryginalny przepis pochodzi z bloga EveryCakeYouBake.
Składniki na keksówkę 20 cm:
2 dojrzałe banany
2 jajka
100 g stopionego masła
100 g jogurtu
70 g cukru brązowego (najlepiej jasnego muscovado)
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g orzechów (ja użyłam migdałów)
150 g krówek lub cukierków toffi
1. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy jogurt, ostudzone masło i rozgniecione banany.
3. Do mąki wsypujemy mokre składniki. Krótko mieszamy- jak w przepisach na muffinki.
3. Dodajemy połowę orzechów i 3/4 posiekanych krówek.
4. Masę umieszczamy w wyłożonej papierem keksówce. Na wierzchu chlebka układamy drugą połowę orzechów i 1/4 posiekanych krówek.
5. Chlebek pieczemy w 160 stopniach przez 50-60 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Znam ten chlebek. Jest pyszny! :-)
OdpowiedzUsuńTy to wiesz, jak narobić człowiekowi apetytu :) Ten chlebek to istne niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńchlebek bananowy to niesamowite ciasto... krówkami skradłaś moje serce podwójnie ;)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną to ciasto :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że chlebek bananowy to jeszcze z krówkami i orzechami, to musi być niesamowicie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPewnie jest pyszny , nie robiłam z krówkami.
OdpowiedzUsuńz krówkami? wow! musi być pyszny!:) i te chrupiące migdały najlepsze!
OdpowiedzUsuńBananowe są najlepsze! Mają same zalety, są długo świeże, wilgotne w środku, można robić je na różne sposoby i z różnym dodatkami, a zawsze i tak smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńAle eksplozja słodkości!:)
OdpowiedzUsuńsuper! musi byc naprawde pyszny!
OdpowiedzUsuńzbieram przepisy na chlebki a jeszcze żadnego nie zrobiłam. Twój też dopisuję do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńJa też kocham bananowe :)
OdpowiedzUsuńAga, pominęłaś jogurt na liście składników. Ale znalazłam już na EveryCakeYouBake ile potrzeba, dla zainteresowanych - 100g:)
OdpowiedzUsuńIga dziękuje! :) juz poprawilam :)
UsuńZrobiłam, jest pyszny! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu:)
Usuń