czwartek, 25 października 2012

Robimy rum ananasowo- waniliowy!


Dzisiaj prosty przepis na domowy rum z  ananasem i wanilią z dodatkiem brązowego cukru. Będzie on prezentem na urodziny bliskiej mi osoby. Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty", Sigrid Verbert, i mam nadzieję że takim prezentem się też okaże. Wystarczy kupić śliczne buteleczki i upominek gotowy. Dam znać jak wyszedł za 2 tygodnie :)


1 l białego rumu
1 ananas
1 laska wanilii
4 łyżki cukru trzcinowego

1. Ananasa obieramy, kroimy w kosteczkę, wkładamy do dużego słoika.
2. Wsypujemy cukier, dodajemy laskę wanilii przekrojoną na pół. Wlewamy rum i zakręcamy słoik.
3. Zostawiamy na 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsając słojem. Sprawdzamy jego zapach i słodkość. Jeśli rum nie jest dość słodki, dodajemy łyżkę cukru i zostawiamy na kolejny tydzień.
4. Na koniec przecedzamy i wlewamy do butelki.






32 komentarze:

  1. przepraszam, że trochę nie na temat ale co robisz, że gotujesz i wcinasz te pyszności wszystkie i nie wyglądasz jak kuleczka :)

    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim największych sprzymierzeńcem "diety" jest mój pies, który kocha biegać i chodzić na dłuuugie spacery :)
      A poza tym staram się jeść wszystko z umiarem, co jakiś czas liczę kalorie kontrolnie i staram się jeść w granicach 2500 :)
      Pozdrawiam Doroto!

      Usuń
    2. a czy kiedykolwiek odchudzałaś się?

      Usuń
    3. Oczywiscie ze tak, milion razy chyba jak wiekszosc dziewczyn :)

      Usuń
  2. Domowy rum? Nieźle :) Na pewno byłby wspaniałym prezentem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rum na jesień w sam raz , ja bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to musi być dobre, kusisz aż za bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  5. te dwa tyg oczekiwania muszą byc męczące, ale jestem pewna ,ze efekt jest fantastyczny.
    Sliczne fotki, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! :)
      rzeczywiście trzeba wykazać się cierpliwością :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. mmm, pewnie rozgrzewająca ta twoja mikstura ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O ja rum, i to taki.... Pychota pewnie będzie. Jakbyś ciut wcześniej zamieściła, zdążyłabym zrobić trochę na swoje przyjęcie urodzinowe :)
    A i pięknie wyglądasz na fotkach :) Brawa dla modelki i fotografa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przykro mi! Ale nic straconego można zrobić to w ramach prezentu dla kogoś na swięta albo na mikołajki :)
      Dziękuje bardzo za komplement!
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  8. Tu es tres tres belle <3 no i uwielbiam Twój tatuaż,aaaaaaaa rum to już wgle :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki :) co do rumu mam podobne zdanie i dlatego juz nie moge sie doczekac ;)

      Usuń
  9. Osoba obdarowywana nie wie o Waszych blogowych poczynaniach? Nie uwierzę ;)
    Muszę sobie sprawić taki rum. Przydałby się na jutrzejsze śniegi, olaboga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczescie nas snieg nie dopadl :) za to piękne słońce!
      Wiec nadal jest troche czasu zeby przygotowac taki rum :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Dzięki :D najbardziej mi do twarzy jak już go spróbuję ;)

      Usuń
  11. bardzo lubię Twój uśmiech na 1 zdjęciu! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to ja się biorę od razu do zrobienia:) musi świetnie smakować:) mam w domu wielbiciela takich słodkich napojów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam serdecznie! Najlepiej po dwóch tygodniach sprobowac i ewentualnie doslodzić do smaku- ja dodałam jeszcze 2 łyżki cukru :)

      Usuń