czwartek, 4 października 2012

Pożegnanie lata...



czyli najlepsze ciasto truskawkowe. Kruchy spód, mascarpone, biała czekolada, truskawki. Kiedy jem tę tartę to jej smak przypomina mi rurki z kremem. To idealny sposób na pożegnanie lata, bo coraz rzadziej widuję truskawki na pobliskich straganach... 

Spód:
200 g mąki
150 g masła
30 g cukru
łyżka śmietany 

1. Mąke mieszamy z cukrem, dodajemy posiekane masło, łyżkę śmietany, łączymy w kulkę.
2. Wykładamy ciastem spód.
3. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto wstawiamy na 15 min do zamrażarki. Pieczemy przez 25 minut. Studzimy.

Masa:
500 g mascarpone
300 g kremówki
50 g cukru pudru

Dodatkowo: 
czekolada biała, rozpuszczona
400 g truskawek

1. Na ostudzony spód rozsmarowujemy rozpuszczoną tabliczkę czekolady. 
2. W dużej misce ubijamy b. zimną kremówkę, dodajemy mascarpone, potem cukier, miksujemy przez minutę. Masę wykładamy na czekoladę. 
3. Na górze tarty układamy truskawki. 





10 komentarzy:

  1. Idealnie pyszne połączenie smaków - wszystko to co lubię najbardziej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrze na truskawki i wspominam lat, hmm. Cóż.
    Taka tarta to coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, te truskawki! oszałamiająco wygląda.
    rzeczywiście, pożegnanie lata,ale w niesamowcie gustowny sposób.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny jest truskawkowy schyłek lata

    OdpowiedzUsuń
  5. o cholerka, zjeść taką tartę jesienią to prawdziwa słodycz. Rozpłynąć się można :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne pożegnanie lata:D sama bym tak chciała!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na takie ciasto mam ochotę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pycha -tylko ślinka napływa na język.Mniam,mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. tęskno mi już za latem i truskawkami też.

    OdpowiedzUsuń
  10. Okres czerwonych poziomek ? tylko znowu ten krem z bitej śmietany ? czy znowu sernik?

    OdpowiedzUsuń