piątek, 19 października 2012

Najlepsze chocolate cookies.


Parę dni temu zobaczyłam je na blogu bistro mamy. Wyglądały tak apatetycznie, że poleciałam do sklepu po książkę z której pochodzą- "Smakowite prezenty"- Sigrid Verbert. Ciasteczka są przepyszne i bardzo czekoladowe, ale co tu dużo mówić są tak proste, że każdy kto lubi czekoladę powinien je zrobić!

Składniki na ok. 25 ciasteczek:
220 g  czekolady gorzkiej (do rozpuszczenia w kąpieli wodnej)
150 g czekolady gorzkiej (posiekanej)- dałam 75 g mlecznej i 75 g gorzkiej
50 g czekolady mlecznej lub białej (posiekanej do dekoracji)
160 g cukru trzcinowego
110 g mąki
2 jajka
60 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 220 g czekolady razem z masłem.
2. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy do niej czekoladę dalej miksując, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. Dodajemy 150 g posiekanej czekolady.
4. Łyżką nakładamy ciasto na blachę i dekorujemy ciasteczka 50 g czekolady.
5. Pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut.








26 komentarzy:

  1. Takie grubaśne, wypakowane czekoladą ciasteczka są najlepsze. Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, są świetne, grube i pełne czekolady :)

      Usuń
  2. u mnie tez czekaja w kolejce :) wygladaja smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w takim razie bo zdecydowanie wygrywaja ze wszystkimi ciasteczkami czekoladowymi ktore robilam :)

      Usuń
    2. nie wytrzymałam i już są ;) pychota

      Usuń
    3. Super :) mi czekoladowe przekąski smakują najbardziej szczególnie wieczorem :)

      Usuń
  3. Prawda, że pyszne??? Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj prawda! Dziękuje za inspiracje <3 :) Książka też jest świetna i tyle słodkości do wypróbowania :)

      Usuń
  4. Najlepsze ciacha dl amiłośników czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda i zaspokajają apetyt na czekoladę na długo :)

      Usuń
  5. Jejku, jakie piękne i fotogeniczne ciacha! Co do książki to miałam cichą nadzieję wygrać ją w którymś z blogowych konkursów, ale chyba skończy się tak, jak u Ciebie - pójdę do sklepu i kupię..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko piękne ale i pyszne ;) A co do ksiazki, cierpliwosc nie jest moja najmocniejsza stroną :)

      Usuń
  6. muszę wypróbować ale w wersji bez cukrów prostych, dodam fruktozy. świetna inspiracja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. czekoladowe ciasteczka, uwieeeeelbiam!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. też jak zobaczyłam je u Bistro Mamy od razu zapisalam przepis... wyglądają świetnie i meeega czekoladowo

    OdpowiedzUsuń
  9. wpadłam na Twojego bloga przez przypadek i straaaasznie mi się tu podoba :) ja też dużo solę i dużo potrafię spieprzyć :) urocze ciastka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Bardzo mi miło :) czasami jak tak posolę i popieprzę to tylko mój narzeczony ma problem ze zjedzeniem tego :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Oh omm ; ) Wielkie czekoladowe ciacha !

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają rewelacyjnie jak ze sklepu, ale na pewno 100 x pyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka czekloadowe uwielbiam! do tego szklanka mleka i jestem w raju! z chęcią skorzystam z przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w takim razie bo naprawde warto :) też uwielbiam jeść je ze szklanką mleka :)
      Pozdrawiam

      Usuń