poniedziałek, 15 października 2012

Czekoladowy prezent.


Blok czekoladowy, który ponoć pamięta jeszcze czasy PRL'u. Jeśli lubicie mleko w proszku tak jak my, to na pewno będzie wam smakował Jego zrobienie zajmuje zaledwie pare minut, a smakuje jak najznakomitsza czekolada. Dzięki jego konsystencji świetnie nadaje się na prezent. 

500 g mleka w proszku, pełnego
pół szklanki mleka
200 g cukru 
200 g herbatników (luż pokrojone na kawałki wafle albo ryż preparowany)
200 g masła
3 płaskie łyżki kakao
można dodać również orzechów lub suszonych owoców

1. Masło z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i kakao aż do całkowitego rozpuszczenia.
2. Masę przelewamy do dużej miski. Stopniowo dosypując mleko w proszku miksujemy na jednolitą masę. 
3. Do wyłożonej papierem keksówki wkładamy masę. Wstawiamy do lodówki. Nasz blok był bardzo gęsty, nadawał się do jedzenia już po 2 h w lodówce, jednak najlepiej poczekać całą noc. 






20 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki blok :-)
    Moja Babcia robi wersję wzbogaconą o wafle okrywające brzegi bloku, połamaną czekoladę w środku i kwaśną konfiturę morelową, którą posmarowane są wafle :-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, brzmi przepysznie. Musimy spróbować tej wersji :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Tak, tak robiliśmy go sobie jako dzieciaki, nawet bardzo często, bo przecież prawdziwej czekolady w sklepach nie było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś z konieczności, teraz dla przyjemności :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. doskonały słodki prezent wywołujący uśmiech

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam raz w życiu, kupiłam na festynie w szkole gdzie pracuje mama i zakochałam się od pierwszego kęsa... nigdy czegoś tak wspaniałego nie jadłam jeśli chodzi o krajanki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to prawda, u mnie to też była milosc od pierwszego wejrzenia ;)

      Usuń
  5. oj tak, taki prezent zdecydowanie by mi odpowiadał:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fajnie, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super i wierzę, że tak smakuje. Ponadto przympomnia dzieciństwo :)
    Kiedyś sama próbowałam stworzyć takie cudo, ale przy dodawaniu mleka masa mi się wrzyła tj. tłuszcz się oddzielał. Jakaś rada od profesjonalistki :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zrobić jeszcze raz- bo to cudo jest warte grzechu. Ja na zyczenie brata musiałam zrobic wczoraj wielką keksówkę :)
      Dziwne że Ci się masa zważyła. Nie wiem dokladnie z jakiego przepisu robilas blok, ale ważne jest to żeby mleko stopic razem z maslem i cukrem i jeszcze do gorącej masy dodac mleko w proszku, masę najlepiej jest miksować mikserem.
      Jesli sie zdecydujesz zrobic daj prosze znac czy sie udalo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Ja bardzo bym chciała zrobić blok czekoladowy i wysłać w prezencie :) Zastanawiam się tylko czy się nie roztopi wysłany Pocztą :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bardzo bym chciała zrobić blok czekoladowy i wysłać w prezencie :) Zastanawiam się tylko czy się nie roztopi wysłany Pocztą :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś dałam taki prezent, ale muszę się przyznać - kupiłam go w sklepie z belgijską czekoladą. Plastry krojone z ogromnego bloku. Sama nie wiem czy bym dała radę, generalnie słodycze robię bardzo, bardzo rzadko - nie mam wyczucia :)

    OdpowiedzUsuń