poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Dietetyczna i pyszna zupa- krem z marchewki z imbiem i chilli.
Krem z marchewki prawdopodobnie nie brzmi zachwycająco. Jedyne z czym mi się kojarzy to papka dla niemowląt. Zrobiłam go i można powiedzieć o nim wiele, ale na pewno nie to że smakuje jak gerberek ;) Słodka marchewka z dodatkiem chilli i imbiru nabiera ostrości. Warto spróbować szczególnie w sezonie. Poza sezonem polecam robienie kremu z małych marchewek, baby carrots, które są słodkie. Ta zupa jest jak słońce w miseczce, już sam kolor poprawia humor! :)
Składniki:
5 średnich marchewek
2 ziemniaki
łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru
50 ml mleka
500 ml bulionu
2 łyżki pestek z dyni/słonecznika
platki chilli
1. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, podsmażamy na oliwie.
2. Ziemniaki obieramy myjemy kroimy w kostkę.
3. Podsmażoną marchewkę i pokrojonego ziemniaka przekładamy go garnuszka i zalewamy 500 ml bulionu.
4. Gotujemy około 25 minut aż warzywa zaczną się rozpadać.
5. Dodajem czosnek, imbir, mleko, blendujemy na jednolitą konsystencję. Przyprawiamy chilli. Można podawać z dynią i pieczywem.
niedziela, 11 sierpnia 2013
Sernik z czekoladą.
Kiedy te upały trochę ustały nabrałam ochoty na coś czekoladowego. I tak też powstał ten sernik. Upiekłam go na owsiano- kokosowym spodzie, a z wierzchu polałam masą czekolady. Jak widać na zdjęciach, nie zdążyła nawet do końca zastygnąć... :)
Składniki (na tortownice 18 cm):
Spód:
60 g rozkruszonych ciastek kokosowych
40 g płatków owsianych
40 g rozpuszczonego masła
1. Ciastka i płatki mieszamy razem, dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę i ugniatamy. Pieczemy przez 15 minut e 180 stopniach. Studzimy stopniowo aby nie opadł- najpierw otwieramy piekarnik, a dopiero po 30 minutach wyjmujemy sernik do temp. pokojowej.
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka
50 g cukru
150 g mleka skondensowanego, słodzonego
łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
1. Wszystkie składniki blendujemy.
2. Masę serową wylewamy na przestudzony spód.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady (lub pół na pół z gorzką)
50 ml śmietanki kremówki
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 50 ml kremówki. Polewamy sernik. Wstawiamy na noc do lodówki.
sobota, 10 sierpnia 2013
Oczyszczający koktajl z ogórka.
Koktajl oczyszczający z ogórka, mięty i limonki. Poza właściwościami oczyszczającymi jego smak jest bardzo dobry. Podałam go chłopakowi pytając o to z czego się składa, a on odpowiedział "jabłko z miętą" :) Kiedy wyprowadziłam go z błędu trudno mu było uwierzyć. Zachęcam do spróbowania, może i wam przypadnie do gustu.
Składniki na 2 koktajle:
ogórek szklarniowy, obrany i pokrojony w kostkę
sok z połowy limonki
garść mięty
2 łyżki miodu
lód
1. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Podajemy z lodem.
piątek, 9 sierpnia 2013
Pesto z rukoli z orzechami włoskimi.
Pesto z rukoli z orzechami włoskimi to świetna alternatywa dla tradycyjnego z bazylią. To smakuje mi nawet bardziej- ma bardziej wyrazisty smak. Jeśli lubicie rukole i nie znacie tego pesto to polecam :) Makaron z pesto to banał, ale polecam użycie go na pizzy, do pierśi z kurczaka lub do kanapek z pomidorami i mozarellą.
Składniki:
4 garście rukoli
2 łyżki parmezanu
2 łyżki orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
1. Wszystkie składniki blendujemy razem. Przechowywujemy w szczelnym słoiczku w lodówce przez pare dni.
czwartek, 8 sierpnia 2013
Parfait- idealny.
Idealny deser, a dla mnie śniadanie. Mama przywiozła mi mase borówek i malin, więc od razu pomyślałam o tym deserze. Zmrożona bita śmietana, lekki jogurt a do tego masa borówek i malin. Przepyszny i prosty deser. Zachwyca prostotą i wyglądem, spróbujcie sami!
Składniki na 4 szklaneczki/ pucharki:
150 ml śmietanki 36%, bardzo zimnej
150 g jogurtu waniliowego
200 g malin
200 g borówek
skórka z cytryny (opcjonalnie)
listki mięty do dekoracji
łyżka cukru pudru
1. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier. Wstawiamy w miseczce do zamrażarki na 10 minut.
2. Do śmietany dodajemy jogurt i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy.
3. Napełniamy szklaneczki, warstwa owoców- krem- warstwa owoców- krem- owoce do dekoracji, mięta.
PS: mój deser podany został w małych szklaneczkach (robiłam go dla siebie i nie zależało mi na spektakularnym wyglądzie ;)), jeśli chcecie aby warstwy owoców były bardziej widoczne użyjcie wyższej cienkiej szklanki.
Cukiniowa- czyli zupa z cukinii :)
Przepis na ten krem dostałam od Joli najlepszej przyjaciółki mojej mamy. A powiem wam że te przepisy przekazwane pocztą pantoflową są najlepsze! :) Nie przepadam za cukinią, ale ta zupa jest bardzo dobra. Ma kremową konsystencje dzięki dodatkowi ziemniaków. W lato uwielbiam takie zdrowe, lekkie posiłki. Świetnie smakuje z dodatkiem mozarelli, pestek dyni lub słonecznika i oczywiście z bagietką! :)
Składniki na 2 porcje:
cukinia
2 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
pestki z dynii lub ze słonecznika
mini mozarelle
pieczywo
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę (ze skórką).
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
3. Cukinie i ziemniaki smażymy na oliwie z oliwek przez pare minut mieszając.
4. Warzywa przekładamy do garnuszka, zalewamy bulionem. Gotujemy przez 20 minut aż zacznął się rozpadać.
4. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy do kremu podczas jego gotowania.
5. Blendujemy zawartość garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mini mozarellami, pestkami dyni i pieczywem.
Smacznego! :)
środa, 7 sierpnia 2013
BOMBA WITAMINOWA- orzeźwiający,zielony koktajl na upał- z awokado i szpinakiem!

Jest to idealny koktajl na upał, na deser, na śniadanie. Powiem krótko: MUSICIE SPRÓBOWAĆ.
Składniki na 2 porcje:
banan, pokrojony i zamrożony
2 nektarynki lub pół mango, pokrojone na kawałki i zamrożone
duża garść młodego szpinaku
duża garść mięty
pół awokado
sok z połowy limonki
1. Wszystkie składniki blendujemy na jednoltą masę.
PS: nie- szpinak nie jest wyczuwalny, całość smakuje naprawde pysznie :)
wtorek, 6 sierpnia 2013
Najlepszy sernik na zimno jaki udało mi się zrobić :)
Od cioci z mazur przywiozłam wiaderko porzeczek, więc był pretekst żeby zrobić sernik na zimno :) Kokosowy spód, aksamitna masa serowa i lekko kwaśna porzeczkowa galaretka... to nie mogło się nie udać :) Serniczek wyszedł przepyszny.
Składniki (tortownica 23 cm):
Spód:
150 g ciastek kokosowych
70 g rozpuszczonego masła
1. Ciasteczka kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło.
2. Sam spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
3. Wysypujemy masę ciasteczkową i ugniatamy równo na dnie tortownicy.
4. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
600 g serka homogenizowanego
300 ml śmietanki 30%, bardzo zimnej
20 g żelatyny
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1. Serek i mleko miksujemy gładką masę.
2. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Wlewamy do masy i szybko miksjemy.
3. Ubijamy śmietanę. Dodajemy do powstałej masy i delikatnie miksujemy.
4. Masę dodajemy na ostudzony spód ciasteczkowy.
Domowa galaretka:
600 g porzeczek
120 g cukru
10 g żelatyny
1. Porzeczki gotujemy w garnuszku z odrobina wody i z cukrem przez ok. 10 mint.
2. Odcedzamy przez sitko porzeczki. Zostawiamy sam sok.
3. Kiedy sok ostygnie rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatyne, dodajemy do soku, szybko mieszamy.
4. Sok wylewamy na masę serową po 2 h odstaniu w lodówce.
5. Sernik z galaretką powinien postać w lodówce przynajmniej 3-4 h.
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Ekspresowy deser- crumble owsiane :)
Składniki na dwie porcje:
3-4 nektarynki
50 g płatków owsianych
20 g brązowego cukru
łyżka mąki (u mnie pełnoziarnista)
50 g masła
szczypta soli
1. W miseczcee wyrabiamy kruszonkę- płatki owsiane, mąkę, cukier i szczyptę soli ucieramy z posiekanym masłem.
2. Kroimy nektarynki na 8 części, układamy w kokilkach/ naczyniach żaroodpornych. Posypujemy kruszonką.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Podajemy ciepłe z lodami lub jogurtem :)
czwartek, 1 sierpnia 2013
Dietetyczny obiad- faszerowane papryki.
Szybki i pyszny obiad, a do tego lekki. Faszerowane papryki robię przynajmniej raz w tygodniu, są zdrowe i sycące. Akurat dzisiaj użyłam czerwonej papryki ale polecam też żółtą i pomarańczową dla różnorodnego wyglądu :)
Składniki na dwie porcje:
2 papryki
puszka pomidorów
100 g ryżu brązowego
1/3 bakłażana
100 g fety
nieduża cebulka
2 ząbki czosnku
4 plasterki sera light (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
1. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona.
2. Czosnek i cebulkę smażymy na oliwie do miękkości, dodajemy pomidory. Całośc smażymy ok. 10 minut mieszając.
3. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą, odstawiamy na 15 minut (żeby stracił gorycz). Po 15 minutach przemywamy wodą i smażymy na patelni do miękkości.
3. Bakłażana dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dodajemy pokruszony ser feta.
4. Ryż ugotowany zgodnie z instrukcją dodajemy do farszu bakłażano- pomidorowego.
5. Farsz nakładamy do papryk. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
6. Pod koniec pieczenia można dodać na wierz papryki plaster sera.
Subskrybuj:
Posty (Atom)