poniedziałek, 24 czerwca 2013

Ulga podczas upału- Semifreddo cytrynowe!


Cudownie orzeźwiające, mocno cytrynowe semifreddo. Smakuje jak najlepsze lody. Wersje cytrynową robiłam po raz pierwszy i zachwyciła mnie. Semifreddo można przechowywać do miesiąca w zamrażarce więc jeśli goście nas zaskoczą mamy pyszny deser. Polecam!

Składniki (na małą keksówkę  i dwa pucharki):
400 ml śmietany kremówki
3 duże cytryny (sok i otarta skórka)
250 g cukru
4 żółtka
(deser można udekorować plasterkami cytryny, melisą, miętą, malinami, truskawkami)

1. 150 g cukru zalewamy w garnuszku połową szklanki wody. Po zagotowaniu zmniejszami ogień. Gotujemy syrop cukrowy przez ok 7. minut. 
2. Żółtka ubijamy ze 100 g cukru na puszystą masę. Powoli dolewamy syrop cukrowy cały czas miksując. Dodajemy skórkę z cytryny i sok. Masę studzimy.
3. Ubijamy zimną kremówkę na sztywno. 
4. Łączymy masę cukrowo-jajeczną z kremówką. Wlewamy do keksówki i/ lub pucharków. Wstawiamy deser na noc do zamrażarki. 

Nie przejmujcie się jeśli konsystencja tego deseru będzie płynna- moja taka była a wyszedł cudownie :) Najprostszym sposobem aby wyjąć deser z keksówki jest namoczenie jej na pare sekund w gorącej wodzie. 
Smacznego :)




20 komentarzy:

  1. Robie dzisiaj bo cytryn u mnie pod dostatkiem :) super pomysl i piekne fotografie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znac koniecznie jak wyszlo :) Pozdrawiam Aga

      Usuń
    2. o boze ale cudeńko!!! dzieki za taki cudowny przepis! smakuje jak najlepszy sorbet cytrynowy, ja dodalam jeszcze jedną limonkę dodała fajnego smaku

      Usuń
    3. polecam sie na przylosc ;)

      Usuń
  2. jesteś małą czarodziejką! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam semifredo pod każdym smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności:) Rewelacyjny pomysł:d lubię takie desery latem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam Justyna bo smakuje swietnie!

      Usuń
  5. Szałowe!!! Deser szyty na miarę dla aktualnych upałów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda rewelacyjnie mega zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sądzę, żeby taki deser dotrwał miesiąca w zamrażalniku ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobilam ale dodalam wiorki kokosowe jak dla mnie bomba! dzieki za przepis :*

    OdpowiedzUsuń