niedziela, 30 czerwca 2013

Przepisy babci CD- pierogi z jagodami :)


Pierogi z jagodami- te są proste, szybkie i przyjemne :) Kojarzą mi się z dzieciństwem i z lasem. Ich sam zapach wywołuje we mnie wiele wspomnień.

Farsz (łączymy razem w miseczce):
200 g jagód
łyżka cukru
łyżka mąki


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
łyżka oliwy z oliwek
jajko
szczypta soli

Dodatkowo:
śmietana
cukier

1. Mąke z solą wymieszać. Dodać wode i jajko.
2. Rozwałkować na cienki placek. 
3. Wycinać kubkiem koła, nakładać farsz, zlepiać brzgi palcami. 
4. Gotować 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy.





24 komentarze:

  1. No tak, nie ma to jak pierogi :) Domowe, babcine - najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcine pierogi z jagodami to coś co uwielbiam w tej wiejskiej kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak odnośnie twojego komentarza no moim blogu... Z kim zostałam pomylona? ;>

      Usuń
  3. Choć jadam pierogi z jagodami, to nie są one faworytem na mojej pierogowej liście. + to jedne z najgorszych do sklejania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda jagody sie rozsypują na boki ale mi ich lepienie poszlo jakos wyjatkowo sprawnie :)

      Usuń
  4. Piękne pierogi kocham je z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zainspirowałaś mnie totalnie... póki co wyciągnęłam Babcię na spacer ale w wolnej chwili zorganizuję z nią wspólne gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) babcie to skarby kulinarne

      Usuń
  6. No staram się powstrzymać ślinotok, ale to daremne próby:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pierogi są super :)) I knedle ze śliwkami też :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Choroba pewnie pyszne tylko żeby nie ta śmietana (przy mojej wadze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłaś smaka... Jagody, muszę je dorwać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie ! juz sie zaczyna sezon

      Usuń
  10. A ja zazdroszcze Ci figurki co robisz ze jestes taka szczupla i gotujesz tyle pysznosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze kluczem do wszystkiego jest umiar :) Oczywiscie jem te wszystkie pysznosci, ale nie sama. Moj chlopak lubi sobie zjesc no i brat rowniez ;) wiec sila rzeczy jest rownowaga w mojej diecie. Sa dni kiedy jem duzo nawet bardzo bo mam duzy apetyt, ale sa tez takie ze jem duzo owocow warzyw i lekkich posilkow. A ze gotowanie daje mi tyle samo przyjemnosci co jedzenie to wszystko razem wspolgra Pozdrawiam Aga :)

      Usuń
  11. A pierogi oczywiscie swietne. Zrobilam juz pare twoich przepisow ale sa tak pyszne ze boje sie utyc ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, to aktualnie mój ulubiony rodzaj pierogów! Polewam je jogurtem i jestem w kulinarnym niebie ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wielkie dzięki za ten przepis! Zawsze myślałam że pierogi są trudne do zrobienia, ale gdy zobaczyłam twój przepis stwierdziłam, że muszę spróbować. Robiłam wczoraj z malinami, wyszły przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciesze sie ze Ci smakowały! :) Zazwyczaj te "trudne" i czasochłonne przepisy tylko na takie wyglądają :) Pozdrawiam ciepło Aga

    OdpowiedzUsuń