sobota, 29 czerwca 2013

Najlepsze ciasto na pizze- przepis podstawowy.


Najlepsze ciasto na pizze i najprostsze. Nie wierzcie mi na słowo- wypróbujcie. U mnie w domu pizza gości co drugi dzień bo tylu ma zwolenników :) Sos i składniki do wyboru do koloru :) Ja uwielbiam pizze z salami, z mnóstwem serów i rukolą :)

300 g mąki pszennej
30 g drożdzy świeżych
3/4 szklanki ciepłego mleka z wodą (w proporcji 1:1)
szczpyta soli
łyżka oliwy z oliwek

1. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać drożdże, ciepłe mleko z wodą i oliwę z oliwek.
2. Ugniatamy na blacie 2 minuty na elastyczne ciasto.
3. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-45 minut).
4. Formujemy blat do pizzy, nakuwamy widelcem.


15 komentarzy:

  1. czad! będziemy testować. Ze szpinakiem, ricottą i orzechami! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. testujscie i dawajcie znac! POLECAM :)

      Usuń
  2. przepis przyda sie:) akurat jutro robie takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domową pizzę. Do mojego przepisu dodaję jeszcze cukier. A pieczesz na kamieniu czy na blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak robilam z roztworami to tez dodawalam cukier :) na blaszcze, a Ty? czy rzeczywiscie z kamienia jest o wiele smaczniejsza?

      Usuń
  4. Robię podobnie,tyle,ze bez mleka,pyszna i rzeczywiste expresowa,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami tez nie dodaje mleka i jest przepyszna :) i co najwazniejsze expresowa :) Pozdrawiam rowniez!

      Usuń
  5. Hej hej! Wytypowałam Twój blog w ramach "Liebster Blog Awards" :) Zapraszam:

    http://www.rozmaitefrykasy.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-i-zupa-cebulowa.html

    Pozdro,
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nadal boję się tej pizzy...już planuję i planuję, że wreszcie upiekę własną, ale to chyba nie jest jeszcze ten moment :)
    PS. też zostawiam krawężniki :)

    Pozdrawiam! Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie sie przemórz i zrob pierwszy raz a juz nie przestaniesz!
      Pozdrawiam Aga :)

      Usuń
  7. Ile piec taka pizze ? i w ilu stopniach ?

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis! :)
    p.s. i super bluza! można wiedzieć gdzie kupiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj te bluze dostałam w prezencie jak byłam w liceum na wymianie w usa, jest luźna, szara z napisem "michigan" pewnie w polsce tez uda sie cos podobnego znalezc :)

      Usuń