poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ulepszona wersja mojego bolognese czyli EXPRESOWY sos boloński :)


Nieczęsto mam ochote na mięso. Taki makaron to jedna z nielicznych potraw z mięsem które uwielbiam. Zajmuje dosłownie 15-20 minut a jest naprawde przepyszny! Polecam na szybki i pyszny obiad. 

Składniki (na 4 porcje):
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
dwie marchewki starte na średniej wielkości oczkach tarki
300 g wołowiny mielonej 
500 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
pół szklanki wina czerwonego półwytrawnego
pół szklanki bulionu
parmezan

Przyprawy do smaku: 
papryka słodka, 
papryka ostra, 
chilli,
pieprz, sól, 
łyżeczka cukru,
ocet balsamiczny,
oregano,
bazylia,
świeże zioła według uznania.

1. Drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Do podduszonej cebulki dodajemy startą marchewkę i smażymy przez kolejne 2 minuty.
2. Na patelnię dodajemy mięso i smażymy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. 
3. Zawartość patelni przekładamy do garnuszka, wlewamy wino, gotujemy pare minut.
4. Do garnuszka dodajemy przecier pomidorowy, bulion. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez pare minut cały czas mieszając.
5. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente z dodatkiem parmezanu i świeżych ziół.
Smacznego! :)





21 komentarzy:

  1. Ja bez mięsa to żyć nie mogę:D A wołowina to ostatnimi czasy mój faworyt. Ostatnio się zastanawiałam gdzie zniknęłaś, lubię Twoje wpisy późną porą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak już pisałam - dobrze, że wróciłaś! A takie mięsne danie po ciężkim dniu pracy - jak najbardziej :) Zwłaszcza, że jest makaron!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) choć wczesna pora, przez Ciebie zaczęłam już myśleć o obiedzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bolognese mój ukochany klasyk:)
    fajnie, że powróciłaś do blogowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się zapowiada, muszę taki przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam spaghetti! BOLOGNESE jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też się cieszę, że wróciłaś, zastanawiałam się co się stało i jaka czarna dziura Cię wciągnęła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez dlugi okres czasu nie mialam dostepu do tego bloga, osoba której ufałam zabrała mi hasło i rowniez straciłam aparat dlatego tyle czasu mnie nie było, co nie znaczy ze gotowałam mniej :) Pozdrawiam Aga

      Usuń
  8. też się cieszę, że wróciłaś, zastanawiałam się jaka czarna dziura Cię wciągnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. często taki u nas, z wołowiną najlepszy !

    OdpowiedzUsuń
  10. dawniej zawsze robiłam bolonez przez poltorej h, a to zrobiłam na obiad w 20 minut, z podwojnej porcji, rewelacyjny przepis i fajnie smakuje z winem czerwonym, myslisz ze ile czasu mozna przechowywac sos w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  11. ciesze sie ze smakowal, mysle ze spokojnie do dwoch dni

    OdpowiedzUsuń
  12. ja także nie przepadam za mięsem, ale w takiej formie nawet lubię :)
    a tak na marginesie - ładna jesteś! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie szybkie i pyszne obiady :) !
    Klasyk, a nigdy się nie nudzi..

    OdpowiedzUsuń