sobota, 13 lipca 2013

Szybkie i proste ciastka kokosowo-owsiane.


Zwykłe ciasteczka kokosowo- owsiane. Kruche, maślane i bardzo smaczne. Jeżeli lubicie płatki owsiane i wiórki kokosowe to polecam! Świetnie też sprawdzają się jako przekąska do szkoły lub pracy.

Składniki na 18 ciastek:
150 g mąki
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków owsianych górskich
200 g masła, miękkiego
200 g cukru brązowego
1 duże jajko
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

1. Masło miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy cukier, a następnie jajko. 
2. W misce mieszamy: mąkę, wiórki kokosowe, płatki, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
3. Do suchych składników dodajemy maślano- jajeczną masę. Krótko miksujemy lub dokładnie mieszamy.
4. Z ciastka robimy kulki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.  




24 komentarze:

  1. Płatki owsiane lubię. Wiórki kokosowe również, więc jak dla mnie - ekstra! :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię owsiane, do tego z nutka kokosu jeszcze smaczniej ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie sprawdzają się po prostu jako ciacha zastępujące sklepowe słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie znalazlam Twojego bloga szukajac w google ciastek owsianych, robisz sliczne zdjecia i juz widze mnostwo przepisow do wyprobowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Dziekuje za cieple slowa i zapraszam :)

      Usuń
  5. Uwielbiam ciasteczka owsiane, uwielbiam kokosa :) Przepis idealnie dla mnie :) Tak dawno nie robiłam ciastek owsianych, dziękuję za natchnienie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja także jestem wielbicielką owsianych ciasteczek, a jeszcze z kokosem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne ciasteczka:) bardzo lubię Twoje zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. W smaku dobre!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałam zrobić w wersji czekoladowej, dodałam ok. 4 łyżeczki kakao. Robię dokładnie, jak w przepisie, mimo to ciasteczka wcale nie wychodzą mi kruche - są upieczone, ale miękkie. Czegoś dałam za dużo? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze kakao nie miało znaczenia. Po upieczeniu zawsze ciasteczka są miękkie i łamliwe, poczekaj az ostygnął i daj znac czy zrobily sie twarde i kruche. To przepis ktory powtarzam przynajmniej raz w miesiacu i zawsze wychodzą kruche.

      Usuń
    2. Miałaś rację. Wystarczy poczekać 10min, a ciasteczka są takie, jakie powinny być. Dziękuję za przepis. :)

      Usuń
    3. Super ciesze sie :) Pozdrawiam cieplo Aga

      Usuń
  10. Piszesz, że mają być kulki, a Twoje są płaskie :) Trzeba te kulki rozgnieść, uformować? Chcę zrobić je z moją córeczką w najbliższą sobotę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciasteczka się rozleją w trakcie pieczenia i wyjdą płaskie, jeśli chcesz mozesz je troszke spłaszczyc.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Zrobiłam. Są rewelacyjne! Proste, szybkie i pyszne.
    Pozdrawiam.
    Ania.

    OdpowiedzUsuń