niedziela, 14 lipca 2013
"Schabowy" inaczej.
Mój chłopak to prawdziwy mięsożerca, to czasami udaje mu się mnie namówić na przygotowanie mięsa, które sama jem okazjonalnie :) Dzisiaj na obiad miałam usmażyć tradycyjne schabowe, ale nie chciało mi się bawić z bułką tartą. Dlatego zrobiłam na szybko glazure musztardowo- miodową z czosnkiem i ostrą papryką, "kotlety" wyszły soczyste i aromatyczne- polecam.
Składniki na 4 kotlety:
4 plastry schabu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
szczypta soli
olej do smażenia
1. Schab myjemy, wykrajamy według uznania. Rozbijamy na cienkie kotlety.
2. Przygotowujemy marynatę: musztardę, miód, posiekany czosnek, ostrą paprykę i szczyptę soli wymieszać.
3. Dokładnie smarujemy schab i wstawiamy do lodówki na pare godzin.
4. Smażymy na oleju po pare minut z każdej strony.
Moje kotlety podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z mizerią :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja osobiście wole taki schabowy od tego tradycyjnego :)
OdpowiedzUsuńKinga podzielam Twoj gust :)
UsuńWypróbuję koniecznie, bo lubię taką odmianę :))
OdpowiedzUsuńpolecam Kasiu
UsuńStrasznie mało bałaganisz jak gotujesz. Ja wręcz odwrotnie hihi :D
OdpowiedzUsuńOj staram sie :) nienawidze sprzatac! :)
UsuńJak dla mnie to świetny pomysł, bo nie przepadam za tradycyjnymi schaboszczakami :-)
OdpowiedzUsuńja zdecydowanie tez nie :) Pozdrawiam
Usuńekstra pomysł! u mnie mięso niezbyt często, ale lubię bardzo od czasu do czasu
OdpowiedzUsuńTwoje kotlety wyglądają mega smakowicie !
dzieki Marta :)
Usuńu mnie tez nie gosci mieso czesto ale czasami musze sie poswiecic dla chlopaka :)
Fajna odmiana, u mnie tradycyjne schabowe w panierce zawsze robi Mąż, ale kiedyś mu zapodam taką odmianę.
OdpowiedzUsuńmysle ze mu zasmakują :)
UsuńBardzo fajna propozycja, ja lubię mięsa z sosem, a podane składowe bardzo mi leżą ;) ściskam z daleka!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
UsuńJestem zachwycona i mój Ukochany również ;) to danie zagości w naszym menu na stałe ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego !
Ciesze sie ze przepis przypadł wam do gustu :) Pozdrawiam ciepło Aga! :)
Usuńpycha! :) zrobiłam, zjadłam, rodzinka zjadła z apetytem (oraz ryżem, sosem pieczarkowym i surówką z selera), super przepis :) dziękuję
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę że zasmakowało pozdrawiam :)
Usuń