piątek, 12 lipca 2013

Muffiny mega czekoladowe, bez tłuszczu!




Wczoraj upiekłam przepyszne muffiny czekoladowe. Są wilgotne, mięciutkie i pełne czekolady. Cały dom podczas ich pieczenia pachnie pięknie i znikają błyskawicznie... Niestety mi został tylko jeden i nie zdążyłam im zrobic zdjęć. Dodam je przy następnym pieczeniu a będzie to z pewnością niedługo!!! 

Propocje na 12 muffinek:
250 g mąki
40 g kakao
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
250 ml jogurtu greckiego
50 ml mleka
125 g cukru 
100 g czekolady mlecznej posiekanej

1. Suche składniki wsypujemy razem do miseczki i mieszamy (mąke, kakao, proszek do pieczenia).
2. Jajka, mleko i jogurt mieszamy z cukrem na jednolitą masę.
3. Krótko mieszamy składniki suche z mokrymi. Dodajemy posiekaną czekoladę. 
4. Pieczemy z termoobiegiem w 180 stopniach silikonowych foremkach (ja moje wysmarowałam odrobiną delikatnie oliwą z oliwek) przez 20 minut.

22 komentarze:

  1. Robiłam takie. Problem w tym, że jeżeli nie zje się ich od razu (fakt, na świeżo są pyszne), szybko robią się suche i czerstwe :( Jednak wolę tradycyjne przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je całą zimę i często przechowywałam przez noc w lodówce owinięte w folię aluminiową i na drugi dzień smakowały mi jeszcze bardziej- były jeszcze bardziej czekoladowe i smakowały troche jak brownie.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. nie zgodzę się potwierdzając komentarz Mirabelki

      Usuń
    3. kazdy powinien sprobowac i sprawdzic czy odpowiada mu ich smak :) te mi osobiscie smakuja bardziej niz czekoladowe muffiny z maslem/ olejem Pozdrawiam Aga

      Usuń
  2. A do tego pieczone w stroju kąpielowym - jak fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj Aga, tak z samego rana? :) chcę takiego do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super! I do tego całkiem zdrowe. Zwykle nie ufam ciastom bez dodatku tłuszczu, ale to mi się podoba :) Rozumiem, że jogurt grecki nadaje wilgotności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez zwykle nie robilam ciast i muffinow bez tluszczu bo bylam pewna ze beda suche i niesmaczne. Te muffiny swietnie wyrastają i się rozplywają w ustach wiec polecam! :)

      Usuń
  5. Oj, chyba zrobię! Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wlasnie takiego odchudzonego przepisu szukalam dzisiaj bede robila dla dzieciakow ale dodam biala czekolade

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobilam dzieciaki zjadly na drugie sniadanie az im sie uszy trzesly dziekuje za przepis! sa takie meciutkie i wilgotne to pewnie przez jogurt grecki, ciekawe jakby wyszly z naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz z braku jogurtu greckiego robiłam z naturalnym- nie polecam to już nie to samo :) można zastąpić śmietaną 12 lub 18 procent. Ciesze sie ze wam smakowalo Pozdrawiam

      Usuń
  8. Ooo a ja wczoraj zaopatrzyłam się w jogurcik grecki i jeśli nie zjem go z owsianką, owockami i bakaliami na jutrzejsze śniadanko, to zrobię takie muffinki :D
    Ajj ta czekolada <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo wczoraj zaopatrzyłam się w jogurt grecki i jeśli nie zjem go jutro na śniadanko z płatkami owsianymi, owockami i bakaliami, to upiekę takie muffinki :D
    Ajjj ta czekolada.. <3

    OdpowiedzUsuń
  10. ja zrobiłam i nie zbyt mi smakowały :( wcale nie były wilgotne pomimo że bardzo trzymałam się przepisu ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dziwne, pierwszego dnia powinny być smaczne, moze za długo piekłaś?

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. czy mozna do tych muffin dodac orzechy tak aby jeszcze bardziej urozmaicic przepis? :)

    OdpowiedzUsuń