niedziela, 13 października 2013

Zdrowe papryki faszerowane WEGE


Sobotni, lekki obiadek. Szybki, zdrowy i sycący. Czego chcieć więcej ;) ? A już wieczorem upiekę pyszną tartę ze śliwkami i budyniem co zrównoważy ten zdrowy posiłek :P

Składniki na dwie porcje:
2 papryki 
puszka pomidorów
100 g ryżu brązowego
1 kulka mozarelli
nieduża cebulka
2 ząbki czosnku
100 g szpinaku
4 plasterki sera light (opcjonalnie)
oliwa z oliwek

1. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona.
2. Czosnek i cebulkę smażymy na oliwie do miękkości, dodajemy pomidory. Całośc smażymy ok. 10 minut mieszając. 
3. Umyty szpinak dodajemy do pomidorów. Mieszamy i podgrzewamy pare minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
4. Ryż ugotowany zgodnie z instrukcją dodajemy do farszu szpinakowo- pomidorowego. Dodajemy posiekaną na kawałki mozarelle, mieszamy, 
5. Farsz nakładamy do papryk. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
6. Pod koniec pieczenia można dodać na wierz papryki plaster sera. 





6 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na zdrowy :) jadłam już nadziane mięsem, ale ta wege wersja jeszcze bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyycha! :) Uwielbiam faszerowane warzywa, a jeszcze z takimi dodatkami!
    Btw. zmieniłaś fryzurę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ja mam krótsze wlosy juz prawie od roku, ale czasami je spinam w koczka pewnie stad ta roznica ;)

      Usuń
  3. wpadłabym do ciebie na taki obiad:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to się stało, że w tym roku nie robiłam jeszcze faszerowanych papryk? muszę to nadrobić, póki sezon paprykowy trwa :) pysznie podane

    OdpowiedzUsuń