niedziela, 13 października 2013
Zdrowe papryki faszerowane WEGE
Sobotni, lekki obiadek. Szybki, zdrowy i sycący. Czego chcieć więcej ;) ? A już wieczorem upiekę pyszną tartę ze śliwkami i budyniem co zrównoważy ten zdrowy posiłek :P
Składniki na dwie porcje:
2 papryki
puszka pomidorów
100 g ryżu brązowego
1 kulka mozarelli
nieduża cebulka
2 ząbki czosnku
100 g szpinaku
4 plasterki sera light (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
1. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasiona.
2. Czosnek i cebulkę smażymy na oliwie do miękkości, dodajemy pomidory. Całośc smażymy ok. 10 minut mieszając.
3. Umyty szpinak dodajemy do pomidorów. Mieszamy i podgrzewamy pare minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
4. Ryż ugotowany zgodnie z instrukcją dodajemy do farszu szpinakowo- pomidorowego. Dodajemy posiekaną na kawałki mozarelle, mieszamy,
5. Farsz nakładamy do papryk. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
6. Pod koniec pieczenia można dodać na wierz papryki plaster sera.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo fajny pomysł na zdrowy :) jadłam już nadziane mięsem, ale ta wege wersja jeszcze bardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPolecam sprobowac w takim razie :)
UsuńPyyycha! :) Uwielbiam faszerowane warzywa, a jeszcze z takimi dodatkami!
OdpowiedzUsuńBtw. zmieniłaś fryzurę? :)
Nie, ja mam krótsze wlosy juz prawie od roku, ale czasami je spinam w koczka pewnie stad ta roznica ;)
Usuńwpadłabym do ciebie na taki obiad:) pyszności!
OdpowiedzUsuńjak to się stało, że w tym roku nie robiłam jeszcze faszerowanych papryk? muszę to nadrobić, póki sezon paprykowy trwa :) pysznie podane
OdpowiedzUsuń