poniedziałek, 14 października 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i "budyniem"


Seozonowe ciasta są najlepsze. Dopóki mamy śliwki warto skorzystać z tego przepisu. Kruche ciasto które zawsze się udaje, do tego lekko kwaśne śliwki, słodki krem waniliowy i chrupka kruszonka. Inspiracją jest przepis Asi z kwesti smaku.





15 komentarzy:

  1. Witam :)
    Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinanej: Miody pitne-wróćmy do tradycji!
    Miód pitny to wspaniały trunek (idealny na chłodne jesienne i zimowe dni), niestety zapomniany :(
    Zachęcam do przygotowania potrawy lub napoju z jego udziałem oraz zgłoszenie do akcji.
    Zasady miodem płynącej akcji kulinarnej znajdziesz tu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miody-pitne-wrocmy-do-tradycji

    Pozdrawiam serdecznie :)
    Kasia
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, masz rację, sezonowe ciasta są najlepsze, a Twoje wygląda cudownie, muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, ja właśnie zajadam się gruszkami. Z wanilią oba te owoce dobrze się komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesienne smaki i aromaty zamknięte w pysznym cieście. Aż nabrałam ochoty na kawałeczek tego ciacha :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi narobiłaś smaka na owocowe ciacho:D w lodówce czekają gruszki i śliwki, trzeba będzie to wykorzystać;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku! Pyszne, jesienne ciacho! :) I obłędna patera:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, pyszności :) Uwielbiam takie słodko-kwaśne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ze śliwkami każde ciasto smakuje bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Omomomom.... :) Pewnie przepyszne, po samych zdjęciach i opisie ślinka cieknie. Muszę się spieszyć, kupić dobre śliwki i zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędne i jak idealnie wygląda! :) Do wyprobowania koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Budyń wieńczy dzieło :). Trudno się oprzeć takiemu widokowi :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Budyń wieńczy dzieło :). Trudno się oprzeć takim widokom ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! Czemu nie ma dokładnego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ze względu na to, że inspiracją jest przepis Pani Asi z kwestii smaku:
    https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/ciasto_kruche_ze_sliwkami_kremem/przepis.html

    OdpowiedzUsuń