sobota, 21 września 2013

Najlepsze ciasto marchewkowe



Ostatnio mniej piekę, ale idzie jesień więc ciasto marchewkowe obowiązkowo musi być. Ten przepis jest bardzo klasyczny, zawsze się udaje. Ciasto jest aromatyczne, wilgotne, czuć w nim nutkę cynamonu i posiekane orzechy włoskie. Bardzo polecam :)

Składniki (tortownica 24 cm):
250 g mąki pszennej (użyłam w połowie orkiszowej)
200 g brązowego cukru
150 ml oleju rzepakowego
50 ml jogurtu naturalnego/ greckiego
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu/ przyprawy piernikowej
pół łyżeczki soli
100 g posiekanych orzechów włoskich
300 g marchewki, startej na drobnych oczkach

1. W dużej misce miksujemy cukier brązowy z olejem i jogurtem. Dodajemy do masy po jednym jajku miksując mikserem.
2. W drugiej misce mieszamy mąkę, z cynamonem, sodą, proszkiem  do pieczenia, solą. Zawartość miski dodajemy do miski ze składnikami mokrymi i miksujemy chwilę.
3. Dodajemy startą marchewkę, posiekane orzechy.
4. Pieczemy w tortownicy przez 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka :)

Krem:
2 opakowania serka philadelphia, w temp. pokojowej
100 g masła, w temp. pokojowej
200 g cukru pudru

1. Serek miksujemy z masłem, dodajemy stopniowo cukier. 
2. Na wystudzone ciasto rozsmarowujemy krem. 

Ciasto przechowujemy w temperaturze pokowej. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą :)






16 komentarzy:

  1. marchewkowe- jedno z najpyszniejszych <3 świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, wygląda mega apetycznie. Ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam marchewkowe wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrzę na zdjęcie i czuję zapach Twojego ciasta... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj caly dom pachnie cynamonem podczas pieczenia :)

      Usuń
  5. świetne ciasto! : ) zbieram się już z rok, żeby upiec ciasto marchewkowe, ale Mama nie lubi i mówi, że bleee, co mi nie pomaga go stworzyć ; p może wreszcie się uda ; d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jak zrobisz mamie posmakuje i się przekona do niego :)

      Usuń
  6. Ja kocham marchewkowe! Robię podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie, szczególnie z tym kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej lubię ciasta z warzywami - cukinia, burak, marchew. Zawsze wilgotne i zawsze pyszne. Próbowałaś zastąpić marchewkę dynią? Chyba smakuje mi jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi te z burakami nigdy nie wychodzą ;) Z dynią piekłam chlebki, pyszne, wilgotne, więc ciasto też musze spróbowac, ale użyć do tego pieczonego pure z dyni?

      Usuń
  9. to moje ciasto numer jeden! zrobię w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie trafiło do piekarnika! trzymam kciuki żeby wyszło, bo robię po raz pierwszy!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie moja wersja trafiła do piekarnika. trzymam kciuki żeby wyszło, bo robię po raz pierwszy! :)

    OdpowiedzUsuń