czwartek, 1 listopada 2012

Szwedzki torcik daim.


Szwedzki torcik migdałowy z batonikami daim. Mimo to że mój dzisiejszy nastrój nie należy do najlepszych to zdecydowałam się upiec to cudo. Trzy orzechowe bezy, przełożone maślanym kremem, do tego czekolada i pokruszony karmel. Jeżeli chodzi o doznania smakowe to efekt gwarantowany.
Przepis pochodzi z bloga Dorotuś- MojeWypieki.

Składniki na blaty bezowe:
4 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
100 g zmielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. Białka ubijamy w misie miksera na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania.
2. Migdały mieszkamy z mąką, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy szpatułką.
3. Trzy formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (same dno) lub bezy pieczemy na narysowanym 20 cm okręgu. Pomiędzy formy równo dzielimy masę bezową. 
4. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut do zezłocenia.
5. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

Składniki na waniliowy krem maślany:
4 żółtka
100 g cukru z wanilią
200 ml śmietany kremówki
150 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki soku z cytryny lub likieru cytrynowego
1. Do garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy żółtka i cukier z wanilią. Roztrzepujemy rózgą, do połączenia. Podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając, do zgęstnienia. (Nie dopusczamy do wrzenia; przed samym momentem wrzenia ściągamy garnuszek z palnika). Studzimy.
2. W misie miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy przestudzony budyń, ucierając. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny bądź likier, ucieramy.

Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady, posiekanej
50 - 70 ml śmietany kremówki
1. Kremówkę przelawamy do garnuszka, podgrzewamy na małej mocy palnika. 
2. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ściągamy z palnika i czekamy aż przestygnie- by polewa zgęstniała i nie spływała z ciasta.

Ponadto:
140 g cukierków lub batoników Daim posiekanych
płatki migdałów do udekorowania boków- ok 50 g

Wykonanie tortu:
1. Waniliowy krem maślany dzielimy na 3 równe części.
2. Jeden blat bezowy kładziemy na paterę. Smarujego go jedną częścią kremu, posypujemy posiekanymi cukierkami. Przykrywamy drugim blatem. Na blat wykładamy drugą część kremu, posypujemy cukierkami. Przykrywamy ostatnim blatem. Pozostały krem rozsmarowujemy po bokach tortu, dekorurjemy migdałami.
3. Na wierzch wylewamy gęstą, ochłodzoną polewę, wyrównujemy. Posypujemy posiekanymi batonikami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.






25 komentarzy:

  1. Podobny tort jadłam kiedyś w Ikei i już wtedy się w nim zakochałam;) Myślę, że ten z twojego przepisu już niedługo zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ten jest do niego łudząco podobny- ale moim zdaniem o niebo lepszy :) Naprawde trudno mu sie oprzec wiec polecam zrobienie tym bardziej ze mimo to ze jest czasochlonny to prosty :)

      Usuń
  2. kurcze cudne te przepisy u Ciebie, a nastrój po zjedzeniu tortu z pewnością uległ poprawie

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno zrobię, bo daim uwielbiam! zapisuję do mojej listy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Och! co za pychotka .
    Wybiorę się dzisiaj do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamo chyba Ci sie telefon zepsul.
      Jasne mozecie wpasc.

      Usuń
  5. wow ,ale to musi być słodkie ciacho ;) super przepis ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda jest slodkie, ale smakuje bajecznie!
      dzieki :) :)

      Usuń
  6. no jeśli coś takiego nie poprawi Ci humoru to już nie wiem co by mogło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie cudo! :) upiekę na najbliższą okazję :)
    po takich pysznościach humor musiał się poprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ten ikeowy torcik nie bardzo mi smakował, ale ponieważ daimy baaardzo lubię, to myślę że domową wersję tego ciasta można przygotować tak, że na pewno będzie smakować :-)) uśmiech się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam daimy :) i też zdecydowanie wolę wersję domową, jest słodka ale pyszna więc polecam wypróbowanie! :)

      Usuń
  9. Mieszkanie tylko we dwjojke? Kto zjada te pysznosci? Mogę sie wprosic jest potrzebujecie pomocy ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedy wy macie czas to wszystko piec i gotować ?:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Znów zachwycasz <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! Twój wygląda obłędnie, zjadłabym ogromny kwałek z przeoogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  13. po takim cieście humor zdecydowanie się polepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm... to jest dopiero pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zawsze jak jestem w Ikei, to kupuje kawałek migdałowego torcika, uwielbiam takie smaki! a że domowe słodycze sa na ogół jeszcze lepsze... to już wyobrażam sobie jak obłędnie to smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ze zdjęć najładniejsza Ty jesteś, ale torcik też apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. widzę, że coraz bardziej się rozpieszczacie ;) i prawidłowo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Musi smakować cudowni :) W Ikei byłam już tyle razy, a tego ciasta nigdy nie spróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zapraszam do dodania przepisu na ten cudny tort do mojej akcji Kuchnia skandynawska http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5137

    OdpowiedzUsuń