Te naleśniki naprawdę są najpyszniejsze! Smakuja jak puszek, rozplywają się w ustach. Zdecydowanie smakują najlepiej ze wszystkich wersji pancakesów, które znam. Polecam szczególnie z dużą ilością syropu klonowego ;)
Składniki na 3-4 porcje:
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
400 ml maślanki
2 jajka
20 g cukru
2 łyzki oleju
+
do podania- orzechy/ syrop klonowy/ golden syrup/ owoce/ dżem
1. Żółtka z cukrem, olejem i maślanką miksujemy chwilę na gładką masę.
2. Do gładkiej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.
3. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy i deliaktnie mieszamy.
4. Smażymy na patelni, bez tłuszczu na złoty kolor. (Masa bardzo ładnie nakłada się na patelnie łyżką i powstają okrąglutkie naleśniki.)
wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńdziękuje :) tak też smakują <3
UsuńU nas jutro też placuszki :) Trochę inne ale wydaje nam się że równie pyszne :) Przepis już jutro o 12:00
OdpowiedzUsuńSuper :) W takim razie czekam :) Nowe przepisy na placuszki zawsze mile widziane ;)
UsuńI jak się spodobało :) ?
UsuńOstatnie zdjęcie mega!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńmniam ,jak to smakowicie wyglada ,uwielbiam takie placuszki <3
OdpowiedzUsuńoj smakowicie też smakuje ;)
UsuńOch, wyglądają idealnie! I te dodatki... Mam ochotę polecieć do sklepu po syrop klonowy - teraz! ;)
OdpowiedzUsuńOj syrop klonowy jest pyszny a ja dorwałam nawet wersje light na allegro ;)
UsuńRzeczywiście wyglądają na baaaardzo puszyste :) Taki stosik to idealne śniadanie! I zazdroszczę słońca za oknem, u mnie same chmury :(
OdpowiedzUsuńSą mega puszyste :) Taki stosik dodaje od razu duzo energii! :)u nas dzisiaj znowu jest słonecznie :)
UsuńPrzepis dodaję do ulubionych i czekam na okazję do jego wykorzystania :) Uwielbiam pancakes, ale mało kiedy mam czas, żeby je przygotować. Musze wziąć się w garść i nadrobić zaległości, w końcu czas, to marna wymówka :)
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo Ci polecam ten przepis- zrobienie ich nie zajmuje wiecej niz 10 minut, a efekt swietny :) Pozdrawiam
Usuńten rozpływający się syrop klonowy.. <3
OdpowiedzUsuń<3 :)
UsuńW nocy, gdy wstawiałam post zauważyłam Twoje pancakes postanowiłam, że je zrobię na sobotnie śniadanko, bo i tak w sobotę zawsze! są pancakes, racuchy lub naleśniki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPodobne wychodzą z dodatkiem jogurtu naturalnego :)
Wyszły pyszne, zrobiłam do nich pewną pomarańczowo-bananowo-miodową miksturę, ale po nią zapraszam do mnie :)
Pozdrawiam Kasia
Wyglądają cudownie, świetny sposob na sos na pewno wypróbuję!
UsuńPozdrawiam
i można poczuć się jak w niebie .. ! :)) PYCHA!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOch mega pancakes! ♥
OdpowiedzUsuńŚwietne! Szkoda, że jutro czas tylko na szybkie sniadanie, bo chętnie bym takie schrupała :D
OdpowiedzUsuń:) Mozesz przygotowac masę wieczorem, wstawic do lodowki i rano tylko usmazyc te pysznosci- czesto tak robię więc polecam! :)
UsuńAle cudowne! Kurcze! Nie mogę się napatrzeć. Ale mi ochoty narobiłaś na placuszki. I jeszcze takie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW takim razie koniecznie musisz je zrobić, polecam nie tylko na śniadanie ;) na kolacje smakują równie dobrze
to jakaś telepatia:) u mnie były dzisiaj na śniadanie:) trochę inny przepis ale w połączeniu z syropem klonowym smakowały cudownie.:)
OdpowiedzUsuńcóż telepatia się zdarza szczególnie kulinarna! odkąd zobaczyłam Twój krem śliwkowo- czekoladowy syrop klonowy mnie mniej cieszy na naleśnikach! :)
UsuńChciałabym spróbować tej chmurki'
OdpowiedzUsuńLubię żółty miód
Syropu klonowego nie posiadam, ale myślę, że z miodem także by się sprawdziły ;)
OdpowiedzUsuńOj z pewnością, a do tego jeszcze jakieś kwaśne owoce, mniam! :)
Usuńwyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńWersji z maślanką u mnie jeszcze nie było, przy okazji będę musiała takich spróbować. Dodaje do mojej listy 'do zrobienia'.
OdpowiedzUsuńPolecam w takim razie Głodomorku ;)
UsuńBajka na talerzu!!
OdpowiedzUsuńprzepyszne placuchy;)
OdpowiedzUsuńaaale złociste! piękne i puszyte
OdpowiedzUsuń