poniedziałek, 15 października 2012
Czekoladowy prezent.
Blok czekoladowy, który ponoć pamięta jeszcze czasy PRL'u. Jeśli lubicie mleko w proszku tak jak my, to na pewno będzie wam smakował Jego zrobienie zajmuje zaledwie pare minut, a smakuje jak najznakomitsza czekolada. Dzięki jego konsystencji świetnie nadaje się na prezent.
500 g mleka w proszku, pełnego
pół szklanki mleka
200 g cukru
200 g herbatników (luż pokrojone na kawałki wafle albo ryż preparowany)
200 g masła
3 płaskie łyżki kakao
można dodać również orzechów lub suszonych owoców
1. Masło z mlekiem rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i kakao aż do całkowitego rozpuszczenia.
2. Masę przelewamy do dużej miski. Stopniowo dosypując mleko w proszku miksujemy na jednolitą masę.
3. Do wyłożonej papierem keksówki wkładamy masę. Wstawiamy do lodówki. Nasz blok był bardzo gęsty, nadawał się do jedzenia już po 2 h w lodówce, jednak najlepiej poczekać całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne zdjęcia, smakowity przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPozdrawiam
Uwielbiam taki blok :-)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia robi wersję wzbogaconą o wafle okrywające brzegi bloku, połamaną czekoladę w środku i kwaśną konfiturę morelową, którą posmarowane są wafle :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
Basia
Basiu, brzmi przepysznie. Musimy spróbować tej wersji :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam bloki czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńPyszny prezent
OdpowiedzUsuńTak, tak robiliśmy go sobie jako dzieciaki, nawet bardzo często, bo przecież prawdziwej czekolady w sklepach nie było :)
OdpowiedzUsuńKiedyś z konieczności, teraz dla przyjemności :) Pozdrawiam serdecznie
Usuńdoskonały słodki prezent wywołujący uśmiech
OdpowiedzUsuńjadłam raz w życiu, kupiłam na festynie w szkole gdzie pracuje mama i zakochałam się od pierwszego kęsa... nigdy czegoś tak wspaniałego nie jadłam jeśli chodzi o krajanki!
OdpowiedzUsuńoj to prawda, u mnie to też była milosc od pierwszego wejrzenia ;)
Usuńoj tak, taki prezent zdecydowanie by mi odpowiadał:)
OdpowiedzUsuńja też jestem za takimi prezentami:)
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i wierzę, że tak smakuje. Ponadto przympomnia dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńKiedyś sama próbowałam stworzyć takie cudo, ale przy dodawaniu mleka masa mi się wrzyła tj. tłuszcz się oddzielał. Jakaś rada od profesjonalistki :)
Pozdrawiam serdecznie
Spróbuj zrobić jeszcze raz- bo to cudo jest warte grzechu. Ja na zyczenie brata musiałam zrobic wczoraj wielką keksówkę :)
UsuńDziwne że Ci się masa zważyła. Nie wiem dokladnie z jakiego przepisu robilas blok, ale ważne jest to żeby mleko stopic razem z maslem i cukrem i jeszcze do gorącej masy dodac mleko w proszku, masę najlepiej jest miksować mikserem.
Jesli sie zdecydujesz zrobic daj prosze znac czy sie udalo.
Pozdrawiam serdecznie :)
zakochałam się......;)
OdpowiedzUsuńJa bardzo bym chciała zrobić blok czekoladowy i wysłać w prezencie :) Zastanawiam się tylko czy się nie roztopi wysłany Pocztą :-)
OdpowiedzUsuńJa bardzo bym chciała zrobić blok czekoladowy i wysłać w prezencie :) Zastanawiam się tylko czy się nie roztopi wysłany Pocztą :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś dałam taki prezent, ale muszę się przyznać - kupiłam go w sklepie z belgijską czekoladą. Plastry krojone z ogromnego bloku. Sama nie wiem czy bym dała radę, generalnie słodycze robię bardzo, bardzo rzadko - nie mam wyczucia :)
OdpowiedzUsuń