Ten chlebek poza słodkim smakiem i pięknym zapachem który wypełnia cały dom daje dużo dobrej energii w postaci płatków owsianych, mąki razowej, dyni i miodu. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy albo szkoły. W domu świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska. Przepis jest bardzo prosty, dlatego polecam wypróbowanie. Fani chlebka bananowego nie będą zawiedzeni.
Na duży chlebek:
2 jajka
100 ml oliwy
1 banan
200 g dyni pieczonej
2,5 szklanki mąki razowej
1 szklanka płatków owsianych
pół lub 3/4 szklanki płynnego miodu (zależy jak bardzo słodkie wypieki lubimy)
3 łyżki dżemu pomarańczowego/ morelowego/ brzoskiwniowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy piernikowej (lub cynamonu)
3 łyżki pestek dyni
1. W dużej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane.
2. W drugiej misce mieszamy oliwę, miód, jajka, banana roztartego widelcem, dynię i dżem.
2. Składniki suche wlewamy do suchych i miksujemy na jednolitą masę. Do wyłożonej papierem keksówki wlewamy masę, posypujemy pestkami dyni, pieczemy 40-50 minut w temperaturze 170 stopni.
oj, skusiłabym się na kawałek .. albo dwa :)
OdpowiedzUsuńja już skusiłam się na hmmm 10 :D :) i warto było :)
Usuńmmmmm! wspaniały!
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcia <3
dziękuje! Pozdrawiam :)
UsuńJuż mi się podoba :) Dynia i banan w jednym wypieku do gwarancja dobrego smaku
OdpowiedzUsuńTo prawda, smakuje podobnie do chlebka bananowego, a moim zdaniem jest nawet lepszy :)
Usuńmam zmaiar upiec :)
OdpowiedzUsuńzachęcam :) daj znać jak wyszło,
Usuńpozdrawiam :)
mogłabym kawałek?;)
OdpowiedzUsuńoczywiscie zapraszam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńfantastyczny! idealny na moje jutrzejsze śniadanie :) idealny!
OdpowiedzUsuńMnie dzisiaj nie skusisz, opycham się ciastem cukiniowym! :>
OdpowiedzUsuń