Proste składniki. Proste wykonanie. Efekt nieziemski! Ciasto które poznałam dzięki mojemu znajomemu ze Szwecji. Chrupiąca powierzchnia w połączeniu z lekko płynnym czekoladowym środkiem sprawia, że idealnie trafia w moje kubki smakowe. Zachęcam was do wypróbowania, bo przepis jest naprawdę prosty, a i ekonomiczny :)
2 jajka
220 g cukru
120 g masła
2 lub 3 czubate łyżki kakao
120 g mąki
1. Masło roztapiamy w garnuszku i zostawiamy do przestudzenia.
2. W misce ubijamy jajka z cukrem ok. 5 minut na puszystą masę.
3. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąke i kakao mieszając łyżką. Na koniec dodajemy masło.
Ooo ale hardcore czekoladowy !: )
OdpowiedzUsuńProste i sądząc po składnikach z pewnością pyszne! :)
OdpowiedzUsuńmocno czekoladowe, podoba mi się <3
OdpowiedzUsuńMmm, już sobie wyobrażam ten smak :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję już dziś:)
OdpowiedzUsuńPS: Najlepiej smakuje z lodami albo bitą śmietaną ;)
UsuńWyszła pysznie! Wrzuciłam już na bloga :)
Usuńhttp://springplate.blogspot.com/2012/10/kladdkaka-bezglutenowa-czekoladowy.html
rozpływająca się czekolada i nie potrzeba mi nic więcej.
OdpowiedzUsuńfajnie wyglada!
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo proste, ale wygląda mega smakowicie :) na jaką to jest tortownicę? 24 cm? :)
OdpowiedzUsuńTak, ponieważ ciasto jest niskie piekłam w spodzie od tarty. :)
UsuńUwielbiam takie szybkie i kakaowe ciasta. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5137/ :)
OdpowiedzUsuńdziękuje za zaproszenie, juz się dopisuję :)
Usuńale apetyczne:)!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis postaram się dzisiaj spróbować:)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak się udało :)
UsuńWygląda na ciasto pełne tabliczek czekolady, a tu się okazuje, że wystarczy kakao :) Super przepis, zapisuję, muszę zrobić, bo ta chrupiąca skórka do mnie przemawia :))
OdpowiedzUsuńPolecam :) Rzeczywiscie wyglada mega czekoladowo i tak smakuje :)
UsuńU mnie już w piekarniku :) Trochę pozmieniałam proporcję, bo w taki chłodny brzydki dzień do sklepu mam nie po drodze. Mam nadzieję że wyjdzie równie pyszne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłam ze spaceru z psem, rzeczywiście pogoda pozostawia sobie wiele do życzenia no i jego łapy też :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
mam pytanie ubijamy jajka z cukrem czy żółtka z cukrem i osobno białko ?
OdpowiedzUsuńz góry dziękuję :)
ubijamy jajka w całości z cukrem na puszystą masę :)
UsuńPozdrawiam :)
Super, muszę zrobić. Kiedyś już robiłam, ale z innego przepisu.
OdpowiedzUsuńSpróbuję Twojego:)
Wygląda, jakby było w nim całe mnóstwo czekolady :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńmi nie wyszło :((( może dlatego, że jajka z cukrem ubiłam mikserem i trochę za długo trzymałam w piekarniku; ale się nie poddaję, będę próbować dalej :)))
OdpowiedzUsuńJezeli chodzi o ubijanie jajek z cukrem to tak powinno być, mysle ze problemem bylo zbyt dlugie pieczenie. To ciasto powinno być trochę płynne w środku jak pudding :)
UsuńO! Jadłam coś takiego właśnie w Szwecji. Bardzo smakowało, ale nie myślałam że to jakiś lokalny specjał. Nawet nie pomyślałam, że uda mi się przepis znaleźć, bo przecież ciast czekoladowych jest cała masa... A tu proszę, miłe zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dosyć płaskie to brownie, czy wystarczy mi do jego zrobienia niska forma do tarty?
OdpowiedzUsuńwystarczy forma do tarty na to brownie? widzę, że całkiem płaskie jest i zastanawiam się czy da radę
OdpowiedzUsuńzrobiłam dokładnie wg przepisu, ale właśnie w środku zamiast takie puddingowe, było całe suchawe, jak klasyczny murzynek. Nie wiem w czym był problem ;/
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog www.goodtotry.blogspot.com
Uhuhu, już widzę co zrobię pod wieczór na poprawę humoru ^^ nie dość że proste i smaczne to jeszcze szybkie :D
OdpowiedzUsuńUhuhu, już wiem co zrobię wieczorem ^^ idealny poprawiacz humoru, nie dość, że smaczny to jeszcze szybki i prosty :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu i wyszedł mi... czekoladowy biszkopt. Słodki, suchy i całkowicie wypieczony już po 25 minutach. Za drugim razem nie ubijałam tak długo jajek, tylko je b. krótko zmiksowałam z cukrem, potem wrzuciłam resztę składników i jeszcze raz krótko zmiksowałam mikserem. Piekłam 20 minut i wyszedł dokładnie taki, jak u Ciebie na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuń