środa, 3 października 2012

Ruskie idealne?



Pierogi ruskie są to zdecydowanie moje ulubione pierogi. Próbowałam wielu przepisów na ciasto idealne, ale zdecydowanie to jest moje ulubione. Ciasto jest delikatne i cienkie, rozpływa się w ustach.
Lubię kiedy dopełnia je farsz z dużą ilością pieprzu. A najlepsze są i tak podsmażane na drugi dzień :)

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka b. gorącej wody
łyżeczka soli

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Rozwałkujemy na cienkie placki, wycinamy kółka rondem od kubka, nakładamy farsz, zaklejamy pierogi.

Farsz:
400 g ugotowanych ziemniaków
200 g twarogu półtłustego
jedna cebula podsiekana i podsmażona na oliwie
sól
pieprz

1. Gotujemy ziemniaki, studzimy. Dodajemy twaróg i mielimy na gładką konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę.






12 komentarzy: