poniedziałek, 24 czerwca 2013
Ulga podczas upału- Semifreddo cytrynowe!
Cudownie orzeźwiające, mocno cytrynowe semifreddo. Smakuje jak najlepsze lody. Wersje cytrynową robiłam po raz pierwszy i zachwyciła mnie. Semifreddo można przechowywać do miesiąca w zamrażarce więc jeśli goście nas zaskoczą mamy pyszny deser. Polecam!
Składniki (na małą keksówkę i dwa pucharki):
400 ml śmietany kremówki
3 duże cytryny (sok i otarta skórka)
250 g cukru
4 żółtka
(deser można udekorować plasterkami cytryny, melisą, miętą, malinami, truskawkami)
1. 150 g cukru zalewamy w garnuszku połową szklanki wody. Po zagotowaniu zmniejszami ogień. Gotujemy syrop cukrowy przez ok 7. minut.
2. Żółtka ubijamy ze 100 g cukru na puszystą masę. Powoli dolewamy syrop cukrowy cały czas miksując. Dodajemy skórkę z cytryny i sok. Masę studzimy.
3. Ubijamy zimną kremówkę na sztywno.
4. Łączymy masę cukrowo-jajeczną z kremówką. Wlewamy do keksówki i/ lub pucharków. Wstawiamy deser na noc do zamrażarki.
Nie przejmujcie się jeśli konsystencja tego deseru będzie płynna- moja taka była a wyszedł cudownie :) Najprostszym sposobem aby wyjąć deser z keksówki jest namoczenie jej na pare sekund w gorącej wodzie.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robie dzisiaj bo cytryn u mnie pod dostatkiem :) super pomysl i piekne fotografie
OdpowiedzUsuńdaj znac koniecznie jak wyszlo :) Pozdrawiam Aga
Usuńo boze ale cudeńko!!! dzieki za taki cudowny przepis! smakuje jak najlepszy sorbet cytrynowy, ja dodalam jeszcze jedną limonkę dodała fajnego smaku
Usuńpolecam sie na przylosc ;)
Usuńprzyszlosc*
Usuńjesteś małą czarodziejką! mniam!
OdpowiedzUsuńdziekuje :) pozdrawiam
Usuńuwielbiam semifredo pod każdym smakiem!
OdpowiedzUsuńmniam :D
OdpowiedzUsuńale pyszności:) Rewelacyjny pomysł:d lubię takie desery latem:)
OdpowiedzUsuńpolecam Justyna bo smakuje swietnie!
UsuńSzałowe!!! Deser szyty na miarę dla aktualnych upałów :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie mega zachęcająco
OdpowiedzUsuńi pysznie smakuje polecam!
UsuńNie sądzę, żeby taki deser dotrwał miesiąca w zamrażalniku ;p
OdpowiedzUsuńjuz nie zostalo po nim sladu :)
Usuńświetne! nigdy nie próbowałam jeszcze sama zrobić
OdpowiedzUsuńBlog about life and travelling
Blog about cooking
najwyzszy czas sprobowac :)
Usuńzrobilam ale dodalam wiorki kokosowe jak dla mnie bomba! dzieki za przepis :*
OdpowiedzUsuńswietny pomysl :)
Usuń