Nieczęsto mam ochote na mięso. Taki makaron to jedna z nielicznych potraw z mięsem które uwielbiam. Zajmuje dosłownie 15-20 minut a jest naprawde przepyszny! Polecam na szybki i pyszny obiad.
Składniki (na 4 porcje):
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
dwie marchewki starte na średniej wielkości oczkach tarki
300 g wołowiny mielonej
500 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
pół szklanki wina czerwonego półwytrawnego
pół szklanki bulionu
parmezan
Przyprawy do smaku:
papryka słodka,
papryka ostra,
chilli,
pieprz, sól,
łyżeczka cukru,
ocet balsamiczny,
oregano,
bazylia,
świeże zioła według uznania.
1. Drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Do podduszonej cebulki dodajemy startą marchewkę i smażymy przez kolejne 2 minuty.
2. Na patelnię dodajemy mięso i smażymy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
3. Zawartość patelni przekładamy do garnuszka, wlewamy wino, gotujemy pare minut.
4. Do garnuszka dodajemy przecier pomidorowy, bulion. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez pare minut cały czas mieszając.
5. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente z dodatkiem parmezanu i świeżych ziół.
Smacznego! :)
Ja bez mięsa to żyć nie mogę:D A wołowina to ostatnimi czasy mój faworyt. Ostatnio się zastanawiałam gdzie zniknęłaś, lubię Twoje wpisy późną porą:)
OdpowiedzUsuńdzieki :) Pozdrawiam Aga :)
UsuńJak już pisałam - dobrze, że wróciłaś! A takie mięsne danie po ciężkim dniu pracy - jak najbardziej :) Zwłaszcza, że jest makaron!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) choć wczesna pora, przez Ciebie zaczęłam już myśleć o obiedzie ;)
OdpowiedzUsuńbolognese mój ukochany klasyk:)
OdpowiedzUsuńfajnie, że powróciłaś do blogowania:)
dzieki Pozdrawiam Antenko!
UsuńPysznie się zapowiada, muszę taki przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest przepyszny! :)
Usuńuwielbiam spaghetti! BOLOGNESE jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńteż się cieszę, że wróciłaś, zastanawiałam się co się stało i jaka czarna dziura Cię wciągnęła :)
OdpowiedzUsuńPrzez dlugi okres czasu nie mialam dostepu do tego bloga, osoba której ufałam zabrała mi hasło i rowniez straciłam aparat dlatego tyle czasu mnie nie było, co nie znaczy ze gotowałam mniej :) Pozdrawiam Aga
Usuńteż się cieszę, że wróciłaś, zastanawiałam się jaka czarna dziura Cię wciągnęła :)
OdpowiedzUsuńczęsto taki u nas, z wołowiną najlepszy !
OdpowiedzUsuńz wołowiną jedyny prawdziwy !
Usuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńdawniej zawsze robiłam bolonez przez poltorej h, a to zrobiłam na obiad w 20 minut, z podwojnej porcji, rewelacyjny przepis i fajnie smakuje z winem czerwonym, myslisz ze ile czasu mozna przechowywac sos w lodowce?
OdpowiedzUsuńciesze sie ze smakowal, mysle ze spokojnie do dwoch dni
OdpowiedzUsuńja także nie przepadam za mięsem, ale w takiej formie nawet lubię :)
OdpowiedzUsuńa tak na marginesie - ładna jesteś! :))
dziekuje pozdrawiam cieplo Aga :)
UsuńUwielbiam takie szybkie i pyszne obiady :) !
OdpowiedzUsuńKlasyk, a nigdy się nie nudzi..