Składniki: (na 4 porcje)
sałata rzymska
2 pojedyńcze piersi z kurczaka
8 plasterków boczku
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki startego parmezanu
12 pomidorków
1. Pierś z kurczaka przyprawiamy do smaku i smażymy przez pare minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Po usmażeniu kroimy ją w paseczki.
2. Boczek smażymy na pateli bez tłuszczu.
3. Na każdym talerzu układamy sałatę, pierś z kurczaka, pomidorki, pokrojone na pół jajko.
4. Podajemy z grzankami, parmezanem i sosem.
Sos:
3 żółtka
pół szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cytryny
łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu worcester
Wszystkie składniki miksujemy przez parę minut blenderem aż powstanie jasna gęsta masa.
Grzanki:
4 tosty kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.
Ale zgłodniałam na noc! Pieknie sie prezentuje ta salatka
OdpowiedzUsuńDzieki :) Mi to mowisz? Ja przez ogladanie pysznych blogow wlasnie robie carbonare! Pozdrawiam cieplo Aga :)
OdpowiedzUsuńOjej, nie zauważyłam jak wróciłaś! Teraz i ja wracam do obserwacji twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńDzieki :) Pozdrawiam Aga
UsuńRany, uwielbiam tę sałatkę :D Tylko szkoda, że tak bardzo nie chce mi się nigdy samej jej przygotowywać. Poproszę catering na dzisiejszy obiad ;)
OdpowiedzUsuńoj chetnie :)
Usuńświetny pomysł na kolacje:) na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńpolecam :) Pozdrawiam Aga
UsuńCarbonare o północy? Szalona;)
OdpowiedzUsuńto i tak jedno z mniej szalonych potraw spozywanych przeze mnie o tej porze :)
UsuńUwielbiam ! Trafione w 100% w mój gust :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy sosu z żółtkami, ciekawy pomysł jak dla mnie
OdpowiedzUsuńcałość wygląda pysznie !
Zrob koniecznie Marta smakuje jak domowy majonez :)
UsuńPiękna, apetyczna sałata:)
OdpowiedzUsuńdzieki :) Pozdrawiam Aga
Usuńproste ale ślinianki pracują na sam widok :) dobrze jest Cię mieć z powrotem w 'internetach' :D
OdpowiedzUsuńdzieki :) Pozdrawiam AGA :)
Usuń