sobota, 13 lipca 2013
Szybkie i proste ciastka kokosowo-owsiane.
Zwykłe ciasteczka kokosowo- owsiane. Kruche, maślane i bardzo smaczne. Jeżeli lubicie płatki owsiane i wiórki kokosowe to polecam! Świetnie też sprawdzają się jako przekąska do szkoły lub pracy.
Składniki na 18 ciastek:
150 g mąki
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków owsianych górskich
200 g masła, miękkiego
200 g cukru brązowego
1 duże jajko
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1. Masło miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy cukier, a następnie jajko.
2. W misce mieszamy: mąkę, wiórki kokosowe, płatki, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
3. Do suchych składników dodajemy maślano- jajeczną masę. Krótko miksujemy lub dokładnie mieszamy.
4. Z ciastka robimy kulki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Płatki owsiane lubię. Wiórki kokosowe również, więc jak dla mnie - ekstra! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
Pozdrawiam ciepło Aga! :)
Usuńlubię owsiane, do tego z nutka kokosu jeszcze smaczniej ;D
OdpowiedzUsuńoj tak dodaje to fajnego smaczku :)
UsuńŚwietnie sprawdzają się po prostu jako ciacha zastępujące sklepowe słodycze :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :)
Usuńwlasnie znalazlam Twojego bloga szukajac w google ciastek owsianych, robisz sliczne zdjecia i juz widze mnostwo przepisow do wyprobowania
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Dziekuje za cieple slowa i zapraszam :)
UsuńUwielbiam ciasteczka owsiane, uwielbiam kokosa :) Przepis idealnie dla mnie :) Tak dawno nie robiłam ciastek owsianych, dziękuję za natchnienie :D
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy ;) polecam bo sa pyszne
UsuńJa także jestem wielbicielką owsianych ciasteczek, a jeszcze z kokosem to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńw takim razie zachecam do sprobowaia :)
Usuńświetne ciasteczka:) bardzo lubię Twoje zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńdziekuje Justyna :)
UsuńW smaku dobre!!!
OdpowiedzUsuńciesze sie ze smakowaly :)
UsuńChciałam zrobić w wersji czekoladowej, dodałam ok. 4 łyżeczki kakao. Robię dokładnie, jak w przepisie, mimo to ciasteczka wcale nie wychodzą mi kruche - są upieczone, ale miękkie. Czegoś dałam za dużo? :(
OdpowiedzUsuńMysle ze kakao nie miało znaczenia. Po upieczeniu zawsze ciasteczka są miękkie i łamliwe, poczekaj az ostygnął i daj znac czy zrobily sie twarde i kruche. To przepis ktory powtarzam przynajmniej raz w miesiacu i zawsze wychodzą kruche.
UsuńMiałaś rację. Wystarczy poczekać 10min, a ciasteczka są takie, jakie powinny być. Dziękuję za przepis. :)
UsuńSuper ciesze sie :) Pozdrawiam cieplo Aga
UsuńPiszesz, że mają być kulki, a Twoje są płaskie :) Trzeba te kulki rozgnieść, uformować? Chcę zrobić je z moją córeczką w najbliższą sobotę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka się rozleją w trakcie pieczenia i wyjdą płaskie, jeśli chcesz mozesz je troszke spłaszczyc.
UsuńPozdrawiam.
Zrobiłam. Są rewelacyjne! Proste, szybkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ania.
Ciesze sie Aniu :)
UsuńPozdrawiam ciepło
Aga