Niektóre kompoty kojarzą mi się źle za sprawą przedszkola, ale ten uwielbiam! Polecam wam połączenie czerwonej porzeczki z wanilią. Kompot świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Niestety męczy mnie od paru dni zapalenie gardła więc mi bardziej odpowiada opcja na gorąco :)
Składniki:
500g porzeczek czerwonych
1 litr wody
5 łyżek cukru
1 laska wanilii
1. Porzeczki myjemy i oddzielamy od gałązek.
2. Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier.
3. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy porzeczki i laskę wanilii.
4. Gotujemy na małym ogniu ok.10 minut. Podczas gotowania mieszamy.
Patrz, a ja nigdy nie robiłam kompotu. Kojarzą mi się głównie z przedszkolem, a choć na tamtejsze tak nie narzekałam, to jakoś nie miałam ochoty ich powtarzać. Może warto :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego jak zachęcić poki jest tyle pysznych owocow :)
UsuńFajnie, że taki kompot schłodzony w sam raz na lato, gorący w sam raz na zimę (choć jak widać nie zawsze jest taka prawidłowość :))
OdpowiedzUsuńno wlasnie niestety zawsze w lato meczy mnie angina :(
Usuńidealny w taki dzień jak dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńDomowy kompot na pewno lepszy niż napoje gazowane. Ja dodaję kostki lodu:)
OdpowiedzUsuńDokladnie! Tez uwielbiam z lodem w upalne dni i z mieta ;)
Usuń