sobota, 21 września 2013
Najlepsze ciasto marchewkowe
Ostatnio mniej piekę, ale idzie jesień więc ciasto marchewkowe obowiązkowo musi być. Ten przepis jest bardzo klasyczny, zawsze się udaje. Ciasto jest aromatyczne, wilgotne, czuć w nim nutkę cynamonu i posiekane orzechy włoskie. Bardzo polecam :)
Składniki (tortownica 24 cm):
250 g mąki pszennej (użyłam w połowie orkiszowej)
200 g brązowego cukru
150 ml oleju rzepakowego
50 ml jogurtu naturalnego/ greckiego
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu/ przyprawy piernikowej
pół łyżeczki soli
100 g posiekanych orzechów włoskich
300 g marchewki, startej na drobnych oczkach
1. W dużej misce miksujemy cukier brązowy z olejem i jogurtem. Dodajemy do masy po jednym jajku miksując mikserem.
2. W drugiej misce mieszamy mąkę, z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Zawartość miski dodajemy do miski ze składnikami mokrymi i miksujemy chwilę.
3. Dodajemy startą marchewkę, posiekane orzechy.
4. Pieczemy w tortownicy przez 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka :)
Krem:
2 opakowania serka philadelphia, w temp. pokojowej
100 g masła, w temp. pokojowej
200 g cukru pudru
1. Serek miksujemy z masłem, dodajemy stopniowo cukier.
2. Na wystudzone ciasto rozsmarowujemy krem.
Ciasto przechowujemy w temperaturze pokowej. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
marchewkowe- jedno z najpyszniejszych <3 świetny przepis!
OdpowiedzUsuńdzieki :) pozdrawiam Aga :)
UsuńJejku, wygląda mega apetycznie. Ten krem!
OdpowiedzUsuńDzieki :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam marchewkowe wypieki! :)
OdpowiedzUsuńPatrzę na zdjęcie i czuję zapach Twojego ciasta... <3
OdpowiedzUsuńoj caly dom pachnie cynamonem podczas pieczenia :)
Usuńświetne ciasto! : ) zbieram się już z rok, żeby upiec ciasto marchewkowe, ale Mama nie lubi i mówi, że bleee, co mi nie pomaga go stworzyć ; p może wreszcie się uda ; d
OdpowiedzUsuńMoże jak zrobisz mamie posmakuje i się przekona do niego :)
UsuńJa kocham marchewkowe! Robię podobnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, szczególnie z tym kremem :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię ciasta z warzywami - cukinia, burak, marchew. Zawsze wilgotne i zawsze pyszne. Próbowałaś zastąpić marchewkę dynią? Chyba smakuje mi jeszcze bardziej ;)
OdpowiedzUsuńMi te z burakami nigdy nie wychodzą ;) Z dynią piekłam chlebki, pyszne, wilgotne, więc ciasto też musze spróbowac, ale użyć do tego pieczonego pure z dyni?
Usuńto moje ciasto numer jeden! zrobię w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie trafiło do piekarnika! trzymam kciuki żeby wyszło, bo robię po raz pierwszy!!! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie moja wersja trafiła do piekarnika. trzymam kciuki żeby wyszło, bo robię po raz pierwszy! :)
OdpowiedzUsuń